Aa

Aa

Међународни дан безбедности и здравља на раду

Међународни дан безбедности и здравља на раду

Међународни дан безбедности и здравља на раду

Читај ми

Поводом  Међународног дана безбедности и здравља на раду, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања указује да ће после 18. година Република Србија добити нови Закон o безбедности и здрављу на раду, који је усаглашен са свим стандардима Европске уније.

 

Тим поводом, министар  Селаковић истиче да новине, које ће донети нови Закон о безбедности и здрављу на раду, значајно побољшавају постојећи систем, као и да успостављају много више стандарде заштите здравља и безбедности на раду, који зависе подједнако и од послодавца и од самих радника.

 

„Низ је права која ће радници имати на основу овог Закона, као што је право на редовне лекарске прегледе, затим права која имају за циљ да их заштите од повреда на раду, професионалних болести или болести у вези са радом“, истакао је Селаковић и додао да нови законски текст садржи и мере како би се санкционисала свака врста будућих и могућих повреда, као што је мера затварања градилишта од стране инспекције рада у одређеном периоду, али и пооштрена казнена политика, коју предвиђа нови закон.

 

Министар Селаковић је нагласио да би волео да на данашњи дан – Међународни дан безбедности и здравља на раду, буде усвојен нови Закон, што би био јединствен начин како је Министарство, односно Република Србија, обележила ова дан.

 

Нови Закон дефинише и тему овогодишње кампање светског дана - „Безбедност и здравље на раду је основни принцип и право на раду“, јер ће се спровођењем овог Закона,  обезбедити услови за виши степен безбедности и здравља на раду и боље услове рада у циљу спречавања повреда на раду, професионалних болести и болести у вези са радом.