Aa

Aa

Манифестацијом „Мој пријатељ је особа са аутизмом“ данас је обележен Светски дан особа са аутизмом

Манифестацијом „Мој пријатељ је особа са аутизмом“ данас је обележен Светски дан особа са аутизмом

Читај ми

СУБОТИЦА - На теренима на Прозивци окупили су се бројни малишани са аутизмом, родитељи, чланови удружења и спортских клубова и сви заједно “одмерили снаге” на полигону, ролерима и другим спортским дисциплинама.

Са малишанима су се дружили и државни секретари Ненад Иванишевић и Предраг Перуничић, и Милимир Вујадиновић, члан Градског већа за социјална питања.

-Влада Србије, преко ресорног министарства је за развој ових облика социјалне заштите и кровна удружења определила више од 200 милиона динара. Србија је приступила и европском програму “Еасy”, чији је циљ развој социјалне политике у најширем смислу, и ми очекујемо да удружења аплицирају за пројекте, а наша подршка свакако неће изостати – поручио је Ненад Иванишевић.

По речима Предрага Перуничића, државног секретара у Министарству омладине и спорта, држава чини све дас ви имају једнаке услове за бављење спортом.

-Направили смо нову стратегију и закон и деца и људи у Србији се не разликују. Многи су покушавали да се уведе нова норма и категорије, поготово за људе са инвалидитетом и различитим поремећајима, али смо сматрали да свако треба да има исту шансу јер смо сви једнаки – нагласио је Перуничић. - Особе са инвалидитетом имају апсолутно све као и остали спортисти, од националних признања, припрема до такмичења. Прошла година је била невероватна, освојено је чак 30 медаља.

Активности Удружења за помоћ особама са инвалидитетом подржава и локална самоуправа, која је доделила просторије за рад удружења а уз помоћ јавних предузећа, пре свега “Тржнице”, оне су и опремљене.

- Прошле године је издвојено око 420 хиљада динара путем конкурса, а сигуран сам да ће бити тако и ове године – подсетио је Вујадиновић. – На овој табли сам кратко написао “Сви смо исти” и то је, најкраће речено, мој и став целе локалне самоуправе.

И поред све подршке, деца са аутизмом су тешко прихваћена у друштву и зато о аутизму треба причати 365 дана, а не само један дан, јер су проблем са којима се свакодневно сусрећу огромни.

- Ако би сервис услуга породицама ушао у систем заштите, да деца имају дневни и полудневни боравак, то би био јако добар потез и подршка породицама којима укидају стручну подршку по школама. Наша деца су четири до пет сати у школама, али је питања да ли имају некога ко их оспособављава за живот – каже Сузана Скендеровић, мајка аутистичног дечака и председница УО суботичког Удружења за помоћ особама са аутизмом.

subotica.com