Aa

Aa

Малишани са КиМ посетили Зоо врт

Малишани са КиМ посетили Зоо врт

Читај ми

БЕОГРАД - Група деце из косовских енклава, од трећег до осмог разреда, посетила је данас београдски Зоолошки врт у друштву министра за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александра Вулина.

Министар Вулин је малишанима, које је назвао најмлађим и најхрабријим Србима са Косова и Метохије, поручио да је то њихова земља, а Београд њихов главни град, у којем нису гости.

"Срби на Космета су најнапаћенији, најхрабрији и зато највољенији део српског народа. Ово су њихова и наша деца. Као држава ћемо бити успешни и срећни када децу из Београда, Новог Сада... будемо могли да одведемо у Клокот, а да се она тамо осећају добро, онда ћемо моћи да каземо да је све што смо радили уродило плодом", рекао је Вулин.

Према његовим речима, малишани знају колико далеко смеју да оду од куће и да говоре српски језик, те да је за њих "важније од тигрова и лавова", што коначно могу да се крећу без страха за безбедност.

"И Бриселски споразум и формирање ЗСО, све што радимо ових година, радимо да би деца из Београда могла у Клокот, да се тамо осећају безбедно, јер се и деца из Клокота осећају безбедно. Без тога нисмо завршили посао", навео је Вулин.

Према његовим речима, српска деца на Косову и Метохији, поготово на југу, често су излозена некажњеном насиљу, дискрминацији и страху.

"Ретко ћете наћи пример да српско дете иде у вртић са албанском децом или родитеља који ради у предужећу чији је власник Албанац. Ова деца немају сигурнио детињство, знају да у дворишту цркве могу да говоре српски или неколико улица око цркве, али да даље може да буде опасно", казао је Вулин.

Представник Општине Витина Милош Стојковић захвалио је представницима Београда који је организовали посету, нагласивши да је то порука да деца са Косова и Метохије нису сама, да је Београд њихов град.

"Посебно се зхаваљујем нашем брату и пријатељу општина Витина и Клокот, и пријатељу свих Срба на Косову и Метохији Александру Вулину, који је дошао да се дружи са децом, чије детињство није сјајно, али је симбол борбе за слободу, правду и истину", рекао је Стојковић.

Како је рекао, екскурзија малишанима много значи, што се види по њиховим осмесима.

"Њиховим осмесима победелили смо све неправде које су им нанете. Нисмо сами све док је оваквих догађаја за српску децу са Косова и Метохије, из наше општине Клокот, која је најугроженија српска енклава јужно од Ибра", додао је Стојковић.

Ученик седмог разреда из Витине Михајло Костић, захвалио је у име другара министру Вулину, наводећи да су сви пресрећни што су у Београду.

"Јуче смо били у Старом двору, у Храму Светог Саве...сад смо видели животиње, супер нам је овде", рекао је Костић.

Представници општина Клокот и Витина, уручили су Вулину поклон, икону Светих апостола Петра и Павла, да се "сети посете и не заборави Србе на Косову и Метохији".

Стотинак девојчича и дечака из најудаљенијих српских општина Клокот и Витина борави у дводневној посети Београду, на позив града, који представља почетак акције "Беиоград за српску децу са Косова и Метохије".