Aa

Aa

Мали број миграната затражио азил у Србији

Мали број миграната затражио азил у Србији

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да је 4.258 миграната прошло кроз Србију од прошле недеље, од када се примењују нове мере на западнобалканској рути. Истиче да сваки мигрант има исту заштиту и право да затражи азил у Србији, али да је то учинио веома мали број миграната.

Александар Вулин рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је протекле недеље, закључно са прошлом ноћи, 4.258 миграната прошло кроз Србију.

"То није велики број људи и знатно је мањи него раније", напомиње Вулин.

Додаје да Србија мора да води рачуна о својим интересима.

"И морамо да водимо рачуна да не уђе више од 500 људи у нашу земљу. Очекујемо да данас стигне воз са мигрантима. На нашој територији људи су збринути, свако добије храну и смештај", подсећа министар Вулин.

Каже да сваки мигрант има исту заштиту и право да затражи азил у Србији, али да је то учинио веома мали број миграната.

"Мислим да је тешко очекивати да мигранти мењају руту, што због географије тако и због наставка пута. Не верујем да би илегални мигранти могли рутом преко Албаније која се помиње. Мислим да ће наставити кретање западнобалканском рутом", сматра Вулин.

Додаје да је Србија одговорна земља према својој територији и грађанима.

"Спремни смо да заштитимо своју територију ако то буде било потребно. Као и све земље у окружењу, донели смо одлуку да наша армија буде спремна да у складу са законом поступи и чува границе земље", каже Вулин.

Истиче да неке ствари ипак не зависе од Србије.

"Како ће се понашати Македонија ми сада не знамо, да ли ће Грчка моћи да контролише велики прилив миграната и да ли ће доћи до правог мира у Сирији, а не само до примирја, не знамо", каже Вулин.

Говорећи о министарству које води, Вулун каже да ће приоритет при запошљавању у 2016. имати теже запошљиве категорије.

"То су старије особе, особе са инвалидитетом и жене. Сада смо олакшали послодавцима запошљавање људи преко Националне службе за запошљавање. Боље да запослите човека на 12 месеци него ниједног. Сви јавни позиви су расписани, а има и олакшица и из Минисатарства финансија", додаје Вулин.