Aa

Aa

Мајке потврду о исплаћеним накнадама зараде могу добити у Служби дечије заштите

Мајке потврду о исплаћеним накнадама зараде могу добити у Служби дечије заштите

Мајке потврду о исплаћеним накнадама зараде могу добити у Служби дечије заштите

Читај ми

Поводом нетачних информација које су се појавиле у јавности, у вези са потврдама за породиље ради продужавања дозвољеног минуса односно подизања кредита у банци, саопштавамо да нема места за панику и да се потврде издају регуларно у складу са Законом, што је била пракса у претходном периоду, а наставиће се и у будућности.

 

Чланом 14. став 7. Закона о финансијској подршци породици са децом („Службени гласник РС“, бр. 113/17 и 50/18), који је у примени од 1. јула 2018. године, прописано је да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања из средстава обезбеђених у буџету Републике Србије врши исплату месечних износа  накнаде зараде, односно накнаде плате без пореза и доприноса на текуће рачуне корисника, а износ припадајућих пореза и доприноса на законом прописан начин.

 

Сходно члану 15. Закона послодавац, надлежни орган, односно министарство надлежно за социјална питања немају обавезу достављања обрачунског листића кориснику накнаде зараде, односно накнаде плате. Изузетно од наведеног, надлежни орган је дужан да на захтев корисника права достави обрачунски листић и друге потврде о исплаћеним накнадама зараде, односно накнаде плате. Надлежни орган има обавезу достављања обрачунског листића о годишњим оствареним приходима кориснику права.

Kорисници накнаде зараде, потврду о исплаћеним накнадама зараде могу добити у Служби дечије заштите у којој имају пребивалиште, уколико су из Београда у Секретаријату за социјалну заштиту, 27. марта 43-45.

 

Службе дечије заштите,  сваког дана, на захтев корисника  издају потврде о исплаћеним накнадама зараде у сврху остваривања „трудничког боловања“, ваучера за одмор, дозвољеног минуса, кредита ….

 

Поступак за издавање ове потврде је крајње једноставан јер је у систему за исплату права Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, предвиђен образац потврде о исплаћеној накнади зараде  и само је потребно унети име корисника и период да би се добили тражени подаци.

 

„Држава брине о грађанима, немојте да верујете у лажи, за сваку недоумицу можете да се обратите Министарству како бисте добили тачне информације. Ресор којим руководим ће наставити да се бори за боље услове свих грађана, посебно мајки, а у складу са инструкцијом председника Александра Вучића, јер је брига о трудницама,  породиљама, мајкама и деци наш највећи приоритет“, рекао је министар Зоран Ђорђевић.