Aa

Aa

Културни објекти у Чачку, Крушевцу, Краљеву и Ужицу доступни за особе са инвалидитетом

Културни објекти у Чачку, Крушевцу, Краљеву и Ужицу доступни за особе са инвалидитетом

Културни објекти у Чачку, Крушевцу, Краљеву и Ужицу доступни за особе са инвалидитетом

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић посетио је народне музеје у Чачку и Крушевцу, који су, захваљујући донацији Центра за едукацију и рекреацију под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у оквиру пројекта “Култура за све” добили уређај за вертикални транспорт инвалидских колица и тиме постали доступни особама са инвалидитетом.

 

Министар Ђорђевић рекао је да ресорно министарство посебну пажњу у свом раду посвећује особама са инвалидитетом и њиховој бољој интеграцији у друштво, као и подстицају њиховог већег запошљавања.

 

„Особе са инвалидитетом морају да имају једнака права као и сви грађани у нашој земљи и за то се активно залажемо. Да би уживали у тој једнакости морамо се изборити са стереотипима који нажалост још увек постоје према њима, али у доста мањој мери него раније. Жеља нам је да сви објекти у држави буду доступни особама са инвалидитетом и да на тај начин они могу да буду укључени у сва друштвена збивања и тиме дају свој допринос, али и да несметано обављају све своје активности и обавезе“, истакао је министар. 

 

Према речима министра, сви будући објекти које се буду градили у Србији обавезно морају бити доступни особама са инвалидитетом и како каже, управо због тога, пре годину и по дана Министарство је са Архитектонским факултетом покренуло увођење предмета „Приступачност“ тако да студенти, односно наше будуће архитекте, унапред буду упућене у то како да конструишу објекте и инфраструктуру у Србији. Такође, подсетио је и да су, захваљујући ангажовању Министарства и Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, „Коларац“ и Београдски сајам од прошле године постали доступни особама са инвалидитетом. 

 

„Сва решења у ПИО фонду штампају се на Брајевом писму и тиме смо омогућили да слепим и слабовидим особама сва документа буду доступна, а жеља нам је да и сви државни органи следе овај пример. Такође, оформили смо дигиталну библиотеку и настојаћемо да све библиотеке у Србији буду опремљене на овај начин. Када су у питању глуве и глувонеме особе, трудимо се да преводиоци знаковног језика, који су ангажовани од стране Министарства, буду присутни на сваком догађају“, рекао је Ђорђевић и навео да ресорно министарство жели и да својим примером запошљавања особа са инвалидитетом и друге институције подстакне на исто. 

 

Директор Народног музеја Крушевац Горан Васић истакао је да је зграда музеја под заштитом државе, тако да не би могло бити интервенција у смислу изградње рампе за инвалиде те да је гусеничар врло драгоцен.

 

Поред Чачка и Крушевца, пројекат „Култура једнака за све“ је спроведен је и у Ужицу и Краљеву.

 

Посети су поред министра присуствовали, државни секретар Ненад Нерић, в.д. помоћника министра Слађана Чабрић и посебни саветник министра за медије Ана Ђокић.