Aa

Aa

Крф и Видо симболи бола, храбрости и поноса

Крф и Видо симболи бола, храбрости и поноса

Крф и Видо симболи бола, храбрости и поноса

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић предводила је данас на острву Видо централну државну комеморативну свечаност поводом 105 година искрцавања српске војске на јонска острва Крф и Видо, поручивши да су речи Крф и Видо симболи бола, храбрости и поноса. 

 

Кисић Тепавчевић је истакла да су Албанска голгота и боравак Срба на Крфу и Виду од 1916. до 1918. године, неповратно уткани у колективну свест наших народа, као време великог страдања,  несебичног јунаштва и истинске хуманости. 

 

„Ово место на ком почивају наши преци није само место страдања, већ и васкрснућа српске војске. Велика жртва спојила је наша два народа у нераскидиво пријатељство. Зато је важно да разумемо шта нам преци поручују и да са овог места одлучно кажемо да смо опредељени за мир, живот у заједништву, разумевање и сарадњу“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Како је додала, сећајући се наших славних предака не смемо да заборавимо страхоте рата и зато је наша дужност да учинимо све да се тако нешто више никада понови.

 

„Наша је дужност и одговорност да негујемо сећање на наше претке, њихово јунаштво и страдање, као и да истрајемо у грађењу друштва заснованог на вредностима и идеалима хуманизма и ненасиља“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је додала да и данашњи дан треба да буде још један апел за мир, разумевање и толеранцију међу народима, религијама и државама. 

 

„То је прави начин да се одужимо нашим прецима и да им покажемо да су нас научили правим, истинским вредностима. Њихова жртва је велика, захваљујући њима ми данас корачамо у слободи. Зато је наша одговорност да будемо мудри и истрајни у изградњи заједничке будућности, која је заснована на равноправности и међусобном разумевању“, поручила је Кисић Тепавчевић. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић jе у оквиру церемоније положила венац у Маузолеју и на спомен обележје Морнарички крст, после чега је положила венац и на отвореном мору, у „Плаву гробницу“.

 

Кисић Тепавчевић је у Спомен књигу у Маузолеју уписала: „Србија ће вечно памтити ваше јунаштво. Јунаци наши, ви који сте своје животе оставили на острвима Крф и Видо, нека вам је вечна слава и хвала“.

 

Обележавању годишњице искрцавања српске војске на острву Видо присуствовала је и председница Републике Српске Жељка Цвијановић. Пошту српским војницима одале су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, званичници Републике Грчке, представници општине Централни Крф,  представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда.