Aa

Aa

Конференција о социјалној заштити – сарадња државе и цивилног друштва

Конференција о социјалној заштити – сарадња државе и цивилног друштва

Читај ми

СУБОТИЦА - Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и невладин сектор нису на супротним странама већ партнери у пружању социјалне заштите у срединама где држава или локалне самоуправе нису у могућности да развију сервисе, изјавио је данас у Суботици државни секретар у том ресору Ненад Иванишевић.

Отварајући конференцију “Услуге социјалне заштите и организације цивилног друштва као пружаоци – ЕУ стандарди и домаће праксе”, он је истакао потребу отварања дијалога са невладиним сектором у светлу најављених измене Закона о социјалној заштити, Породичног закона и израда нове стратегије развоја социјалне заштите.

Иванишевић очекује активно учешће невладиног сектора у изради поменутих измена закона и нових стратегија, још једном нагласивши партнерство са овим сектором у срединама где држава или локалне самоуправе нису у могућности да развију сервисе.

Тако је ове године, по његовим речима, Министарство дало преко 100 милиона за рад невладиних организација, што у области заштите особа са инвалидитетом, што у самој социјалној заштити.

“Већина услуга које су успоставиле невладине организације постају трајне, преузимају их локалне самоуправе, што само показује потпуну оправданост постојања и локалних организација које се баве пружањем социјалне заштите, али и услуга на самом терену” – оценио је секретар.

Како је нагласио, Министарство не гаји принцип по ком се “седећи у кабинету у Београду зна најбоље шта се дешава у Сурдулици”, већ жели да управо ти људи из тих средина кроз овакве дијалоге укажу на потребе.

“Хоћемо да заједно дођемо до најбољих решења у Србији”, истакао је Иванишевић.

Фотографија: РТВ Yueco