Aa

Aa

Комеморативни скуп у знак захвалности страним санитетским мисијама у Балканским и Првом светском рату

Комеморативни скуп у знак захвалности страним санитетским мисијама у Балканским и Првом светском рату

Комеморативни скуп у знак захвалности страним санитетским мисијама у Балканским и Првом светском рату

Читај ми

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Милошевић данас је, на позив Српског лекарског друштва Београда, положио венце у знак захвалности страним санитетским мисијама и појединцима који су српском санитету притекле у помоћ током Балканских и Првог светског рата.

 

Венце су на обе спомен плоче постављене крај улаза у зграду Српског лекарског друштва, положили и представници Министарства спољних послова, Министарства одбране и Војске Србије, Министарства здравља, Управе за војно здравство, представници Града Београда.

 

Пошту жртвама одали су и представници Савеза Јеврејских општина, војно-дипломатски представници из иностранства, представници амбасада Аустралије, Белгије, Данске, Израела, Италије, Мађарске, Норвешке, Русије, Велике Британије, Холандије и Пољске, потомци страдалих, представници установа културе, науке, образовања и уметности, грађани Београда.

 

Србија је у Балканске ратове ушла са 370, а у Први светски рат са 409 лекара, од којих неки, због старости и болести, нису били спремни за војну службу. У те ратове Србија је ушла без иједне медицинске сестре. Ратне санитетске резерве биле су потпуно истрошене, због чега су се појавиле велике епидемије заразних болести од којих је умрло око 135.000 цивила и војника. Била је неопходна велика помоћ у лекарима, медицинским сестрама, болничарима и санитетском материјалу.

 

У оба рата Србији су притекле у помоћ стране санитетске мисије из бројних европских земаља, као и из Канаде, САД, Аусралије и Новог Зеланда. 

 

У знак захвалности тим мисијама, Српско лекарско друштво је 24. септембра 2015. године на својој згради у улици Џорџа Вашингтона 19 открило две спомен плоце, једну мисијама за помоћ у Балканским ратовима и другу, мисијама за помоћ у Првом светском рату.