Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Значај дигиталне писмeности најстаријих суграђана

Кисић Тепавчевић: Значај дигиталне писмeности најстаријих суграђана

Кисић Тепавчевић: Значај дигиталне писмeности најстаријих суграђана

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић присуствовала је на Тргу Републике у Београду поласку каравана дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција“ са прве станице, где је истакла значај дигиталне писмености најстаријих суграђана.

 

Караван, чији је циљ да се грађани широм Србије упознају са кључним дигиталним вештинама, електронским услугама, електронском трговином, основама дигиталне безбедности и писмености и осталим погодностима дигиталног простора и нових технологија, ће у наредна четири месеца посетити још 15 градова. 

 

„На жалост, пандемија Ковид 19 нам је показала колико је неопходно да будемо технолошки писмени, јер је диктирала комуницирање на дистанци“, рекла је Кисић Тепавчевић. Министарка је подсетила да најстарији и најискуснији суграђани, који су се показали и као најодговорнији, често нису имали ни прилике да буду дигитално писмени, а имали су и страх пред савременим технологијама. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је навела да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у сарадњи са УНДП снабдело велики број геронтолошких центара савременом опремом и компјутерима, чиме је била омогућена свакодневна комуникација корисника са најближима. „Мене је лично јако дирнула њихова воља и жеља да науче и врло брзо су прихватали те дигиталне изазове“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Како је додала, пројекат „Дигитална експедиција“, поред програма преквалификација за ИТ за незапослена лица, има за циљ и подизање дигиталне писмености и вештина старијих грађана у Србији. 

 

У оквиру пројекта планирани су програми дигиталне писмености за старије, пилотирање програма у 20 геронтолошких центара и домова за смештај одраслих и старих широм земље, уз набавку неопходне опреме. 

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић захвалила је министарки Кисић Тепавчевић што је имала слуха за најстарије грађане и подржала да и они буду део процеса дигитализацијe.