Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Женама омогућити једнака права и могућности

Кисић Тепавчевић: Женама омогућити једнака права и могућности

Кисић Тепавчевић: Женама омогућити једнака права и могућности

Читај ми

Женама треба омогућити једнака права и могућности не зато што су жене, већ зато што су одговорне, савесне и способне да обављају сваку врсту посла и дужности које им се повере, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на седници Социјално-економског савета, која је одржана у Новом Саду на тему друштвеног и радног положаја жена. 

 

Кисић Тепавчевић је истакла да сваки дан треба да буде посвећен побољшању положаја жена у друштву, јер се, на жалост, у 21. веку и даље говори о потреби постојања равноправности полова.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је додала да је доста тога учињено у претходном периоду, да никада више није било жена у Влади Републике Србије и Народној скупштини Србије, као и на кључним местима у држави, али да су жене и даље у рањивим групама, нарочито жене Ромкиње, жене са инвалидитетом, као и жене у руралним срединама.

 

Како је навела, жене се често налазе у различитим неповољнијим позицијама и када је у питању тржиште рада.

 

Према подацима Националне службе за запошљавање, од укупног броја пријављених незапослених особа на евиденцији те службе  више од 56 одсто су жене, а око 190.000 жена је незапослено дуже од 12 месеци, казала је Кисић Тепавчевић.

 

У 2020. години запослено је око 210.000 особа, од којих су 55 одсто биле жене, а у току  јануара и фебруара ове године око 30.000, међу којима је 57 одсто жена.

 

У оквиру програма „Моја прва плата“ запослено је 8.224 особе, од којих је око 5.000 жена.  

 

„Ово нам говори да жене користе сваку прилику која им се да и да зато треба да имају једнака права и могућности као и мушкарци“, истакла је Кисић Тепавчевић.