Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Запошљавање – најважнији пут изласка из зачараног круга сиромаштва

Кисић Тепавчевић: Запошљавање – најважнији пут изласка из зачараног круга сиромаштва

Кисић Тепавчевић: Запошљавање – најважнији пут изласка из зачараног круга сиромаштва

Читај ми

„Запошљавање и помоћ у запошљавању најважнији су путеви изласка из зачараног круга сиромаштва“, изјавила је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на видео конференцији поводом почетка пројекта „Побољшање услова живота Рома и Ромкиња и других маргинализованих група у 18 јединица локалне самоуправе у време пандемије COVID-19”.

 

Пројекат спроводи Немачка развојна агенција – ГИЗ, а биће имплементиран у сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД).

 

Проф.др Кисић Тепавчевић је рекла да је број Рома на евиденцији Националне службе за запошљавање већ неколико година константан – око 25.000, додајући да су ромске породице најбројнији корисници мера социјалне помоћи.

 

Како је навела, међу тим мерама су увећан родитељски додатак за рођење првог и сваког наредног детета, увећан приступ дечијем додатку, услуга породичног саветника, формирање тимова за подршку деци, којима се бавило Министарство.

 

Она је зато указала на значај покренутог пројекта, јер Ромима и Ромкињама, због начина живота и изолованости од друштвених токова, недостају правовремене информације.  

 

„Због тога поздрављамо почетак пројекта са жељом да се што пре успостави ваљани проток информација неопходних за сагледавање епидемиолошке ситуације и превенције од COVID-19 код ромског становништва и других маргинализованих група“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Она је додала да је један од кључних делова тог пројекта информисање о превенцији и опоравку од COVID-19, као и радно ангажовање и обезбеђивање континуираног извора прихода за Роме и друге маргинализоване групе.

 

Проф.др Кисић Тепавчевић је указала да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања већ годинама има изузетно успешну сарадњу са ГИЗ-ом, на пројектима везаним за спречавање дискриминације ромског становништва и уклањања стереотипа у друштву који се односе на Роме и Ромкиње.

 

Министарка је поздравила што се тој сарадњи прикључује и НАЛЕД, а за добробит 3.500 маргинализованих породица, које су идентификоване у 18 општина и градова у Србији и које живе у подстандардним насељима.

 

„Један од принципа на којима се заснива Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња Владе Републике Србије, односи се на пребацивање тежишта процеса имплементације мера са националног на локални ниво“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Она је додала да ЕУ у процесу инклузије Рома и Ромкиња Србији пружа велики допринос, јер се неке од најважнијих стратешких мера реализују кроз пројекте који се финансирају из ИПА фондова.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је рекла и да верује да ће пројекат, који ће трајати до августа 2021. године, у условима пандемије, допринети оснаживању, запошљавању и јачању положаја Рома и Ромкиња и припадника других маргинализованих група у Србији.

 

„Ово није лак задатак, али чињеница да смо се данас окупили показује снажну жељу да успемо“, нагласила је министарка Кисић Тепавчевић.

 

Како је истакла, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржава мере усмерене на побољшање социјалног и економског положаја маргинализованих група, као део континуираних напора за унапређење њиховог положаја.