Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Заједнички циљ поштовање права радника

Кисић Тепавчевић: Заједнички циљ поштовање права радника

Кисић Тепавчевић: Заједнички циљ поштовање права радника

Читај ми

Циљ синдиката, послодаваца и државе је стварање безбедног и сигурног радног окружења и поштовање права радника, а да би се то постигло потребно је заједништво, изјавила је министарка за рад запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на округлом столу организованом поводом 120 година постојања Савеза самосталних синдиката Београда. 

 

„Синдикат као бранилац права по основу рада има много ширу и значајнију делатност, јер је бранилац и заступник свих егзистенцијалних права која су од значаја за достојанство појединца, квалитет његовог живота, самопоштовање, самопотврђивање. Да би се то остварило потребно је заједништво“, истакла је Кисић Тепавчевић. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је навела да је синдикално организовање од великог значаја, како за раднике и њихова права, тако и за послодавце и за читаву друштвену заједницу.  

 

Министарка Кисић Тепавчевић је рекла да је пандемија Ковид 19 променила живот у потпуности, али је наметнула и многе неформалне и нестандардне начине радног ангажовања, који нису почели само са том епидемијом. 

 

Како је додала, пред Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања су многобројне законодавне активности, а један део њих се односи на поједностављени начин радног ангажовања.

 

Кисић Тепавчевић је позвала синдикате да узму активно учешће у раду Радне групе задужене за израду Нацрта закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским и другим повременим пословима у одређеним делатностима. 

 

„Превасходни циљ нам је заштита радника и њихове безбедности и права. Ниједан закон који буде изашао из Министарства неће угрожавати права радника и услове њиховог рада“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је додала да је циљ будућих законских одредби у тој области да се стотине хиљада радника из области грађевинарства, туризма и помоћи у кући, који у овом моменту раде у „сивој зони“, пребаце у легалне токове.