Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Што ефикасније одговорити на сва отворена питања

Кисић Тепавчевић: Што ефикасније одговорити на сва отворена питања

Кисић Тепавчевић: Што ефикасније одговорити на сва отворена питања

Читај ми

Епидемија Ковид 19 суочила је цео свет, као и Србију, са бројним изазовима, од здравствених до социјалних и економских и зато је пред свима нама одговорност да што ефикасније и брже одговоримо на сва отворена питања, рекла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на видео конференцији „Осмо пролазно време: Задовољство и поверење инвеститора“.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је на министарском панелу конференције, коју је организовала Америчка привредна комора - AmCham, нагласила да је један од изазова, који је епидемија донела са собом, организација рада од куће, у случајевима и пословима где је то могуће. 

 

Она је рекла да Закон о заштити становништва од заразних болести не оставља простор да се закони у области рада прилагођавају условима пандемије, тако што би се законско решење суспендовало актима министра или Владе. 

 

„За измену императивних законских одредаба, као што је замена анекса уговора о раду решењем и достављање решења уместо личном доставом – електронским путем, једино правно одрживо решење је да се измени Закон о раду, уз анализу ефеката на судске и управне поступке који могу да произађу из таквих законских решења“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је казала да је предлог да се послодавци прилагоде тренутним условима пословања, тако што ће запосленима достављати решење у електронској форми, ради бржег и ефикаснијег поступања, уз обавезну истовремену доставу поштом или на други одговарајући начин, као и да поједноставе одредбе уговора о раду од куће, које не захтевају често мењање и допуњавање.

 

Такође, послодавци треба да запосленима понуде анексе уговора о раду којим ће само уговорити могућност рада од куће за један период радног времена, а у складу са одлуком о распореду радног времена коју доноси послодавац, која се доноси у зависности од потреба посла. 

 

Анексом уговора о раду треба да се дефинишу права запосленог за време рада од куће у складу са законом, који ће се примењивати када год запослени ради од куће, додала је министарка Кисић Тепавчевић. 

 

Једно од значајнијих питања у вези рада од куће односи се на безбедност и здравље на раду, рекла је Кисић Тепавчевић. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је указала да обавезе и одговорност послодавца и запослених остају да важе и у случају рада од куће, као и да је услове везане за безбедност и здравље на раду теже пратити и контролисати тамо где је дом истовремено и канцеларија.

 

Кисић Тепавчевић је навела да зато Управа за безбедност и здравље на раду припрема водич за безбедан и здрав рад при обављању рада од куће и изразила уверење да ће он помоћи послодавцима и запосленима у организовању безбедних и здравих услова на раду и решити одређене недоумице које се односе на обавезе и одговорности послодавца и права и обавезе запослених.