Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Први пут за годину дана једноцифрен број позитивних корисника у установама социјалне заштите

Кисић Тепавчевић: Око 90 одсто корисника у установама социјалне заштите вакцинисано

Кисић Тепавчевић: Први пут за годину дана једноцифрен број позитивних корисника у установама социјалне заштите

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланица Кризног штаба за сузбијање Ковид 19  проф. др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је до сада око 90 одсто корисника у установама социјалне заштите вакцинисано.

 

„У току јучерашњег дана  по први пут након годину дана детектован је једноцифрен број позитивних корисника у установама социјалне заштите“, истакла је Кисић Тепавчевић, гостујући у Јутарњем дневнику РТС. 

 

Кисић Тепавчевић је подсетила да је вакцинација почела у домовима за старе и да је та популација показала одговорно и савесно понашање и шта значи брига за сопствено здравље и брига за колектив, због чега је у геронтолошким центрима почело попуштање мера, у виду омогућавања посета и излазака корисника. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је истакла и улогу запослених у установама социјалне заштите, који су се, како је навела, показали као најодговорнији професионални колектив. 

 

„До овог момента нешто мање од 80 одсто запослених у установама социјалне заштите је вакцинисано, то је широк спектар занимања, од социјалних до здравствених радника, неговатеља, кувара, спремача. Показали су шта значи бити одговоран и волети свој посао“, рекла је Кисић Тепавчевић. 

 

Упитана за посете студентским домовима, Кисић Тепавчевић је рекла да је то могуће уз поштовање епидемилошких мера и вакцинацију.

 

„Геронтолошки центри су најосетљвији колективи, уколико се у овим колективима показало да је то итекако могуће, да је уз висок степен поштовања епидемиолошких мера и вакцинацију могућ постепени повратак нормалном животу, онда је итекако могуће у популацији младих и здравих студената“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Како је додала, млади на почетку нису били приоритет за вакцинацију, већ су приоритет били најстарији, хронични болесници и они који су били професионално најугроженији. 

 

Кисић Тепавчевић је истакла да је сада дошао ред и на младе и да је њима припала улога да задају завршни ударац вирусу.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је указала на пример штићеника Завода за васпитање деце и омладине Београд, који су након њене посете и разговора са њом, током којег су отклонили недоумице које су имали по питању вакцинације, сутрадан готово сви се вакцинисали.