Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Подршка установама социјалне заштите, у наредном периоду кадровско и инфраструктурно јачање

Кисић Тепавчевић: Подршка установама социјалне заштите, у наредном периоду кадровско и инфраструктурно јачање

Кисић Тепавчевић: Подршка установама социјалне заштите, у наредном периоду кадровско и инфраструктурно јачање

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржава рад установа социјалне заштите и у наредном периоду планира јачање кадровских и инфраструктурних капацитета тих установа, изјавила је министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији „Социјална заштита у условима дуготрајне пандемије“, која се одржава у Врњачкој Бањи. 

 

„Желим да знате да имате огромну подршку када је у питању Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Ми смо ту због вас, за вас, а сви заједно смо ту за наше кориснике“, истакла је Кисић Тепавчевић, која се на почетку обраћања захвалила запосленима на труду и залагању током пандемије Ковид 19. 

 

Кисић Тепавчевић је истакла да су запослени у установама социјалне заштите у време пандемије показали хуманост, одговорност, савесност.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је рекла да су темељи установа социјалне заштите јаки, а да основу тог темеља чине искуство и снага запослених у тим установама.

 

Због свега тога, како је истакла, приоритет када су у питању установе социјалне заштите биће јачање кадровских капацитета, али и инфраструктурних, од изградње нових објеката, до реконструкције и адаптације постојећих.

 

„Знамо да вас има много мање него што би требало, знамо да свако од вас ради макар за двоје. Многи од вас су за време пандемије практично живели у установама социјалне заштите и нису виђали своје породице. Рећи вам хвала је исувише мало“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је подсетила да је вакцинација против Ковид 19 управо почела у установама социјалне заштите, јер су корисници тих установа најугроженији. 

 

Како је додала, до овог момента вакциницано је преко 90 одсто корисника и преко 80 одсто запослених, што су убедљиво најбољи параметри када је у питању обухват вакцинације у некој узрасној групи и када су у питању професионалне категорије.

 

Министарка Кисић Тепавчевић се осврнула и на законодавне активности Министарства, наводећи да је у фебруару усвојен Закон о социјалној карти, а да су у припреми измене Закона о социјалној заштити, Нацрт закона о заштити права корисника услуга привременог смештаја у социјалној заштити, Нацрт стратегије социјалне заштите за период од 2021. до 2026. године, Нацрт стратегије деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници. 

 

Кисић Тепавчевић је нагласила да доношење стратегија и закона није само по себи циљ, већ да је циљ олакшање рада запослених и унапређење услуга социјалне заштите.