Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Особама са аутизмом пружати подршку сваки дан

Кисић Тепавчевић: Особама са аутизмом пружати подршку сваки дан

Кисић Тепавчевић: Особама са аутизмом пружати подршку сваки дан

Читај ми

Поводом обележавања Светског дана аутизма, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић разговарала је са председницом Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом Весном Петровић о начинима за унапређење досадашње успешне сарадње у циљу обезбеђивања бољих услова живота особа са аутизмом као и њихових породица.

 

Министарка Кисић Тепавчевић истакла је да о особама са аутизмом не треба мислити само на овај дан, већ сваки дан, али да данас можемо да се подсетимо да као друштво треба да их разумемо и да им обезбедимо бољу интеграцију. 

 

Како би особама са аутизмом и њиховим породицама олакшали и учинили живот бољим, Министарство сваке године обезбеђује средства за реализацију најзначајнијих активности Савеза и локалних удружења и то ће наставити и у наредном периоду, рекла је министарка. Навела је да је у периоду 2017-2021. година Савезу и локалним удружењима у његовом саставу укупно опредељено 30 милиона динара.  

 

Председница Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом Весна Петровић захвалила је Министарству на досадашњој подршци, посебно на томе што је, у циљу сузбијања вируса Ковид 19, особама са аутизмом омогућило процес имунизације у одговарајућим условима. Истакла је и да је од великог значаја и финансијска подршка коју је Министарство пружило приликом израде онлајн саветовалишта за родитеље деце са аутизмом. 

 

Петровић је у знак захвалности уручила министарки проф. др Кисић Тепавчевић и помоћници у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљани Барошевић поклоне који су ручни радови особа са аутизмом.

 

Светски дан аутизма, који се ове године обележава се у оквиру Кампање „Могу да УЧИМ, могу да РАДИМ”, Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је 18. децембра 2007.

 

Ова кампања праћена је графичким цртежом руку које држе разне алате за рад, а које треба да демонстрирају разноврсност могућности и начина на које људи са аутизмом могу да се радно укључе у друштво. Графике европске кампање креирала је организација „Аутизам Европе”. 

 

Као и сваке претходне године у Београду су 1. и 2. априла поједине важне институције осветљене плавом бојом и на тај начин су део светске кампање „Осветлимо плавим“.