Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Нова радна места и запошљавање грађана велики успех за све

Кисић Тепавчевић: Нова радна места и запошљавање грађана велики успех за све

Кисић Тепавчевић: Нова радна места и запошљавање грађана велики успех за све

Читај ми

У Београду је од почетка године до септембра запослено готово 30.000 особа са евиденције Националне службе за запошљавање (НСЗ), што представља повећање за 12,6 одсто у односу на исти период прошле године, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, која је у Филијали НСЗ за град Београд уручила уговоре послодавцима и незапосленим лицима који су у току 2021. године користили неке од мера активне политике запошљавања.

 

„У овом периоду је укупан број незапослених смањен за 5 одсто у односу на исти период прошле године, а ми смо једна од ретких земаља која може да се похвали растом стопе запослености у главном граду, чак и за време пандемије Ковид 19, тешке заразне болести, која утиче на све сегменте друштва, поготово на запосленост и економски развој“, нагласила је Кисић Тепавчевић. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић је навела да нова радна места и запошљавање грађана представљају велики успех за све – запослене, послодавце, локалне самоуправе, државу. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је позвала грађане који су незапослени, као и послодавце, да се одазивају на програме запошљавања и самозапошљавања, јер једино на тај начин, заједнички, могу да буду остварени још бољи резултати. „Само заједно и удружени можемо да стварамо још јачу, бољу и напреднију Србију“, поручила је Кисић Тепавчевић.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је, преко НСЗ, ове године за град Београд определило више од 350 милиона динара за мере активне политике запошљавања. Кисић Тепавчевић је додала да ће уз мере активне политике запошљавања у Београду бити запослено више од 650 особа, од којих је 50 особа са инвалидитетом, док ће кроз програме - стручна пракса, приправници и стицање практичних знања, бити укључено  400 лица у програме образовања и обуке.

 

Од 1. јануара до 4. октобра 2021. године, у мере активне политике запошљавања, које подразумевају директну финансијску подршку, у Србији је укључено укупно 13.491  лице са евиденције Националне службе за запошљавање, од којих је 1.650 особа са инвалидитетом. 

 

Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је да је планирано да у  те мере ове године буде укључено најмање 18.000 лица и да верује да ће тај број до краја године бити и већи. У програм самозапошљавања, који је један од мера активне политике запошљавања и за који постоји велико интересовање и у Београду и широм Србије, до сада је укључено више од 3.000 особа, додао је Мартиновић.