Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Мере у установама социјалне заштите допринеле заштити најстаријих

Кисић Тепавчевић: Мере у установама социјалне заштите допринеле заштити најстаријих

Кисић Тепавчевић: Мере у установама социјалне заштите допринеле заштити најстаријих

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да су мере за спречавање ширења вируса корона које су предузете у установама социјалне заштите допринеле да се заштити најстарије становништво и да је држава у томе успела.

 

„Од самог почетка пандемије, а с обзиром на страшне слике из Шпаније и Италије и искуства тих земаља, акценат је стављен на заштиту најстаријих суграђана. Мања је њихова заступљеност у укупној структури обољевања него игде. Ако сада гледамо структуру обољевања, од 85 до 90 одсто је у узрасту до 60 година“, рекла је Кисић Тепавчевић, гостујући на ТВ Прва.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је истакла да Министарство на дневном нивоу објављује податке о присуству тог вируса у установама социјалне заштите и да је јуче било заражено 922 корисника, што је око 4 одсто свих корисника у овом моменту.

 

Она је нагласила да су од самог почетка пандемије у тим установама предузете ригорозне мере како би се спречило ширење вируса и да се те мере, у складу са постојећим могућностима, капацитетима и сазнањима, стално ажурирају.

 

Министарство је са запосленима у тим установама, како је истакла, на непрестаној комуникацији.

 

„Прошло је више од осам месеци од како је пандемија почела, колеге које раде у тим установама одрађују лавовски део посла, многи од њих и живе у тим установама, већина њих има и двонедељни сменски рад, а неки организују и превентивни сменски рад да би се смањила могућност да запослени унесу вирус“, навела је Кисић Тепавчевић

 

Она је додала да је такав рад у већини тих установа допринео да се спречи унос вируса, да је то тежак и пожртвован посао, а да су запосени у тим установама уморни.

 

Зато је, како је нагласила, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања иницирало да и запослени у овим установама добију једнократну помоћ од 10.000 динара и да је Влада Србије то и усвојила.

 

„Ово јесте симболично, али желели смо да им кажемо јасно да мислимо на њих и да знамо колико су оптерећени“, истакла је Кисић  Тепавчевић.

 

Она је још једном апеловала на ношење заштитних маски, наводећи да је то значајан вид превенције, као и да су је јучерашње слике из тржних центара, где је била огромна гужва, лично растужиле.