Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Један од основних циљева Србија једнаких могућности за све грађане

Кисић Тепавчевић: Један од основних циљева Србија једнаких могућности за све грађане

Кисић Тепавчевић: Један од основних циљева Србија једнаких могућности за све грађане

Читај ми

„Један од основних циљева Владе Републике Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања јесте Србија без баријера, Србија једнаких могућности за све грађане“, поручила је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић приликом посете предузећу за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом „Будућност пет“ у Јагодини. 

 

Кисић Тепавчевић је истакла да јој је изузетна част што је посетила предузеће, које је пример добре праксе како у друштвено одговорном раду, тако и у погледу подршке особама са инвалидитетом.

 

Подсетивши да је на почетку пандемије Ковид 19 то предузеће зауставило радни процес и посветило се изради 30.000 заштитних маски, које је потом донирало геронтолошким центрима, Кисић Тепавчевић је навела да је то био изузетан хумани гест.  

 

Кисић Тепавчевић је истакла да је у току ове године Министарство издвојило 175 милиона динара за подршку побољшању услова рада у предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом. 

 

Предузећу „Будућност пет“ у току ове године Министарство је определило 12 милиона динара, за подршку запошљавању особа са инвaлидитетом и побољшање услова рада. 

 

У претходних пет година Министарство је ову фирму подржало са око 40 милиона динара, навела је Кисић Тепавчевић и додала да у том предузећу ради 56 особа, од којих је 31 особа са инвалидитетом. 

 

На територији града Јагодине постоји 10 удружења која окупљају особе са инвалидитетом, са преко 1.500 чланова. 

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржава рад ових удружења и у претходном петогодишњем периоду издвојило је око 11 милиона динара за њихов рад. 

 

Власница предузећа „Будућност пет“ Јелица Стаменковић захвалила је министарки Кисић Тепавчевић на посети предузећу, које је основано са циљем пружања помоћи особама са инвалидитетом, уз велику подршку и помоћ Министарства и Сектора за заштиту особа са инвалидитетом. 

 

Стаменковић је навела да то предузеће запошљавањем особа са инвалидитетом ствара услове за њихов једнак и равноправан положај у друштву.

 

Предузеће „Будућност пет“ обишле су и државна секретарка Стана Божовић, помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић и в.д. помоћница у Сектору за социјалну заштиту Биљана Зекавица.