Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Безбедан и здрав рад један од приоритета Министарства

Кисић Тепавчевић: Безбедан и здрав рад један од приоритета Министарства

Кисић Тепавчевић: Безбедан и здрав рад један од приоритета Министарства

Читај ми

„Брига о запосленима и стварање услова за безбедан и здрав рад били су и биће један од главних приоритета рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања“, поручила је министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић приликом доделе Националних признања из области безбедности и здравља на раду за 2020. годину.

 

Поводом обележавања Светског дана безбедности и здравља на раду и Дана безбедности и здравља на раду у Републици Србији, поред националних признања, додељене су и награде за најбоље фотографије на такмичењу „Безбедност и здравље на раду свуда око нас за време „covid-19“.

 

Министарка Кисић Тепавчевић истакла је да сваког дана треба да се подсећамо колико је важно стварање безбедних услова рада и здраве радне средине. Како је навела, тиме се омогућава продуктиван рад, а самим тим и бољи услови живота, не само радника, већ и послодаваца и друштва у целини.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић рекла је да су у току активности на изради Нацрта Закона о безбедности и здрављу на раду са циљем спречавања повреда на раду, професионалних болести и болести у вези са радом.

 

„Његово доношење значиће потпуно усклађивање са законодавством Европске Уније и испуњавање обавеза утврђених Националним програмом за усвајање правних тековина Европске Уније“, навела је министарка и додала да циљ није само да се закон донесе, већ да се законским оквирима утиче на спречавање повреда на раду, као и да се створи једно здраво и подстицајно окружење.

 

Како је навела, једна од мера за остварење поменутог циља јесу и појачани инспекцијски надзори који су се показали као веома ефикасни,  с обзиром на то да је у 2020-ој години забележен мањи број повреда на раду него у 2019-ој.

 

Министарка Кисић Тепавчевић подсетила је да је појава нових ризика изазваних корона вирусом један од изазова да се брига о здрављу запослених подигне на виши ниво.  Водећи се тиме Министарство је почетком године објавило и Водич за безбедан и здрав рад од куће који послодавцима даје практичне смернице и препоруке, попут обавеза и одговорности послодаваца и запослених, услова које радни простор код куће треба да испуњава, брига послодаваца за здравље запослених и одговоре на бројна друга питања. 

 

„Позивам све послодавце да што више промовишу безбедност и здравље на раду, како би заједнички за добробит свих, радили на унапређењу стања у овој области“, поручила је проф. Кисић Тепавчевић и захвалила свима на вредном и преданом раду на очувању и унапређењу безбедности и здравља запослених, са жељом да на том задатку истрају и у будућем раду.

 

В.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Дуња Радојичић рекла је да су се услед новонасталих околности изазваних појавом епидемије Ковид -19 , услови рада значајно променили. Како је истакла у 2020. години донет је Правилник о превентивним мерама за безбедан и здрав рад ради спречавања и ширења ове заразне болести.

 

Радојичић је навела и да ће се доношењем новог Закона о безбедности и здравља на раду обезбедити услови за безбеднију и здравију радну средину, повећање продуктивности на радном месту, подстаћи ће се економски раст и запошљавање и довести до побољшања функционисања на тржишта рада.

 

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеа Норчић Штамцар истакла је да је здравље и безбедност једна од области у којем је Европска унија остварила највећи ефекат, са правним оквиром, који покрива максимални број ризика уз минималан број прописа. 

 

Како је навела, радници ЕУ имају право на висок ниво заштите њиховог здравља  и безбедности на раду како је садржано у европском стубу социјалних права, као и права на радно окружење и прилагођавање њихових професионалних потреба, које им омогућава дуже учешће на тржишту рада.