Aa

Aa

Караван „Дигитална експедиција“ у Чачку

Караван „Дигитална експедиција“ у Чачку

Караван „Дигитална експедиција“ у Чачку

Читај ми

Караван "Дигитална експедиција", покренут на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић, посетио је данас своју осму станицу – Чачак, где су грађани имали прилику да се упознају са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа, као и осталим погодностима дигиталног простора.

 

Догађају је присуствовала проф. др Сандра Грујичић, в.д. помоћнице министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, која је изјавила да живимо у времену у коме дигиталне услуге узимају маха, од пријављивања на термин за вакцинацију, банкарских услуга до набавке хране и лекова, а караван дигиталних вештина, писмености и безбедности одлична је прилика за све грађане и грађанке да се упознају са кључним дигиталним вештинама 21. века, без којих сада већ није могуће замислити свакодневницу.  

 

Међу партнерима каравана „Дигитална експедиција“ је Програм Уједињених нација за развој –УНДП, који уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спроводи пројекат „Нове вештине за нове индустрије – Национални програм преквалификација за ИТ“, са фокусом на преквалификације за ИТ сектор за незапослена лица, укључујући и посебну иницијативу за унапређење дигиталне писмености и дигиталних вештина старијих грађана и грађанки. Посебан програм дигиталне писмености за старије биће пилотиран у 20 геронтолошких центара и домова за смештај одраслих и старих широм Србије, а обухватиће предавања и радионице на тему комуницирања преко интернета, у најширем смислу, као и набавку неопходне опреме како би се корисницима поменутих установа омогућио лакши приступ дигиталним услугама и производима. У циљу дигиталне трансформације у Србији, програм ће допринети дигиталној писмености и смањењу генерацијског јаза, који је постао још интензивнији током пандемије Ковид 19.

 

„Дигитална трансформација у Србији и у свету се убрзава, мењајући трајно начин на који радимо, образујемо се и комуницирамо. Зато морамо да осигурамо да сви науче да користе и примењују дигиталне технологије у свакодневном животу, како нико не би био изостављен и како би сви могли да имају једнаку корист од напретка“, изјавила је Франсин Пикап, стална представница УНДП-а.

 

На каравану „Дигитална експедиција“ у Чачку присуствовао је и Мирослав Петковић, помоћник градоначелника за област друштвених делатности, који се том приликом захвалио премијерки Ани Брнабић и партнерима пројекта и истакао велико задовољство што ће грађани Чачка имати прилику да у наредна два дана сазнају прегршт заиста корисних информација и ближе се упознају са дигитализацијом и њеним предностима.

 

Мирко Пешић, в.д. директора НТП Чачак је присутнима истакао да је улагање у дигиталне ресурсе и стицање додатних вештина добра основа за стварање и раст стартап компанија и јачање стартап екосистема централне и западне Србије, али и целе наше државе. 

 

Осим поменутих партнера, овај пројекат се спроводи уз подршку у Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Канцеларије за ИТ и еУправу, и у партнерству са програмом „Нова писменост” - који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој УСАИД и Пропулсион.

 

Током наредна два месеца караван ће посетити још 8 градова Србије и том приликом грађани ће се упознати са кључним дигиталним вештинама 21. века: како се долази до одређене информације, како да у електронској комуникацији с државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу, као и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство.

 

Више информација можете потражити на сајту digitalnaekspedicija.gov.rs