Aa

Aa

Kараван „Дигитална експедиција“ посетио Пирот

Kараван „Дигитална експедиција“ посетио Пирот

Kараван „Дигитална експедиција“ посетио Пирот

Читај ми

Kараван "Дигитална експедиција", покренут на иницијативу Kабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић, данас је посетио своју четрнаесту станицу – Пирот, где су грађани имали прилику да се упознају са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа, као и осталим погодностима дигиталног простора.

 

Догађају је присуствовала Јелена Лалатовић, в.д.помоћника министра у Сектору за развојне послове и послове планирања у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања која је том приликом изјавила да је Влада Србије на пољу дигитализације урадила много последњих година и да грађани Србије треба да знају како да то користе на најбољи начин и постану дигитално писмени. „Иако је пре пар година било потпуно незамисливо да само једним кликом платите рачун, пријавите се израду новог пасоша или другог личног документа, Србија је у томе успела и на пољу дигитализације постигла веома значајне резултате. Сада грађани имају прилику да одређене обавезе, које су пре захтевале много више времена и чекања у редовима, обаве у неколико кликова. Србија у области дигитализације иде у корак са савременим светом“, додала је Јелена Лалатовић.

 

Kанцеларија за информационе технологије и еУправу, као један од партнера каравана „Дигитална експедиција“ улаже у развијање инфраструктуре са циљем да се постигне континуирано пружање електронских услуга грађанима. У прилог томе говоре и подаци да је само ове године, преко портала еУправа, поднето преко 76.000 пријава за упис деце у вртић, издато преко милион регистрационих налепница за регистрацију возила, размењено преко 42.000.000 докумената по службеној дужности за које грађани нису морали да носе папире.

 

еГрађанину је на порталу еУправа на располагању преко 50 електонских услуга док је тај број за привреду преко 100 услуга као што су: могућност електронског плаћања републичких такси, преузимања докумената у електронском облику путем еСандучета и многе друге. Такође, са једним корисничким налогом, еГрађанин може да приступи порталу локалне пореске администрације, порталу еЗдравље, есДневник и програму Моја прва плата.

 

На Kаравану присуствовао је и Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота који је том приликом истакао задовољство што је град Пирот један од 16 градова Србије у којем гостује „Дигитална експедиција“: “Могућности које интернет пружа на пољу образовања, развоја креативности, комуникација и пласирања и развоја идеја су неизмерне. Драго ми је што ће данас и сутра, кроз организована предавања, акценат бити стављен на безбедност и подизање свести о томе како се понашати на интернету и што су пензионери једна од циљних група којима ће бити представљене погодности и начини коришћења интернета“.

 

Присуствујући каравану, Надица Цветковић, запослена у јавној управи у Пироту, на питање зашто је дошла на караван и шта очекује одговорила је да сматра да ће научити нове и корисне ствари, пре свега у вези са послом који обавља. „Оваква едукација је драгоцена, с обзиром да нове технологије брзо напредују и да морамо да се уклопимо и сазнамо више о дигиталним вештинама и како да се заштитимо у виртуелном простору. Држим се старе изреке, да, докле год човек учи, није стар“, изјавила је Надица из Пирота.

 

Осим поменутих партнера, овај пројекат се спроводи уз подршку Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и у партнерству са програмом „Нова писменост” - који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој УСАИД и Пропулсион.

 

Током наредне две недеље караван ће посетити још два града Србије и том приликом грађани ће се упознати са кључним дигиталним вештинама 21. века: како да у електронској комуникацији са државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу, као и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство.

 

Више информација можете потражити на digitalnaekspedicija.gov.rs