Aa

Aa

Караван „Дигитална експедиција“ посетио и Шабац

Караван „Дигитална експедиција“ посетио и Шабац

Караван „Дигитална експедиција“ посетио и Шабац

Читај ми

Kараван дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција” покренут је на иницијативу Kабинета председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Kанцеларије за ИТ и еУправу, и у партнерству са програмом „Нова писменост”  - који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој УСАИД и Пропулсион - и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП).

 

На свом досадашњем путовању караван „Дигитална експедиција“ је посетио Београд, Пријепоље и Вршац, а на у Шапцу грађани су имали прилику да се упознају са кључним дигиталним вештинама 21. века: како се долази до одређене информације, како да у електронској комуникацији с државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу, као и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство. Поред тога, кроз радионице са предавачима и разговоре са домаћим инфлуенсерима представљене су основе дигиталне писмености и безбедности. 

 

Присутнима се обратио Сретен Селаковић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања: “С обзиром да живимо у времену када технологије напредују великом брзином и имају утицај на све сфере живота, неопходно је имати макар основна знања из ове области, али и проширивати постојећа. Зато је наш караван намењен пођеднако како младима, тако и старијим генерацијама, како дигитално писменим, тако и онима којима до сада ова област није била довољно позната или доступна“. 

 

Каравану у Шапцу присуствовао је и помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Милошевић.

 

Догађају је присуствовао и Александар Јовановић, начелник Градске управе града Шапца који је том приликом изјавио: „Драго нам је што се град Шабац нашао међу 16 градова у Србији кроз које ће проћи караван "Дигитална експедиција" и захваљујући Влади Републике Србије и надлежним министарствима сви грађани који су се окупили данас на Тргу шабачких жртава могу да сазнају како се долази до одређене информације, како да у електронској комуникацији са државним управом остваре неко своје право или испуне обавезу, као и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство. Дигитализација се у току пандемије показала као највећа подршка грађанима и ово је идеална прилика да научимо више о еУправи и значају електронских сервиса како би себи олакшали живот. Сада грађани имају прилику да одређене обавезе, које су пре захтевале много више времена и чекања у редовима, обаве у неколико кликова“.

 

Током наредна три месеца караван ће посетити још 12 градова Србије: Смедерево, Kрушевац, Kраљево, Чачак, Ужице, Суботицу, Алексинац, Ниш, Врање, Пирот, Рашку и Нови Пазар. Том приликом грађани ће се упознати са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа и осталим погодностима дигиталног простора.

 

Више информација можете потражити на сајту www.digitalnaekspedicija.gov.rs