Aa

Aa

Караван „Дигитална експедиција“ на једанаестој станици у Алексинцу

Karavan „Digitalna ekspedicija“ na jedanaestoj stanici u Aleksincu

Караван „Дигитална експедиција“ на једанаестој станици у Алексинцу

Читај ми

Караван "Дигитална експедиција", покренут на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић, посетио је данас своју једанаесту станицу – Алексинац, где су грађани имали прилику да се упознају са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа, као и осталим погодностима дигиталног простора.

 

Догађају је присуствовао Мирко Јанић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања који је том приликом изјавио: „Алексинац је једанаести град који је посетио караван „Дигитална експедиција“ и радује нас да су и овде грађани заинтересовани да савладају дигиталне вештине и да их додатно унапреде. То нам говори колико је иницијатива Кабинета председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић корисна и значајна за све грађане наше земље. Осим упознавања грађана са кључним дигиталним вештинама, циљ кампање је и смањење генерацијског јаза у контексту дигиталне писмености, која је постала још значајнија и приметнија током пандемије Ковид 19“.

 

Министарство трговине, туризма и телекомуникација као један од партнера каравана „Дигитална експедиција“ кроз едукативне активности Националног контакт центра за безбедност деце на интернету ради на јачању дигиталне писмености деце и одраслих, што је услов за дигиталну безбедност али и за просперитет савременог друштва. Процес дигитализације Србије, на свим нивоима, показао је свој велики значај и потребу. У оквиру каравана, едукатори Центра у разговору са децом, родитељима и наставницима имају задатак да осветле дигиталне технологије као саставни део живота које пружају могућност за напредовање, образовање, бржу комуникацију, истраживање, забаву, али и да упозоре да они са собом носе и многе ризике и злоупотребе па је и дигитална писменост неопходна вештина за „преживљавање“ у 21.веку.

 

Још једна значајна активност Министарства трговине, туризма и телекомуникација у оквиру каравана „Дигитална експедиција“ је подизање свести грађана и едукација о безбедној трговини преко интернета. Овај вид трговине убрзано се развија и све чешће замењује традиционалну куповину, а током периода пандемије повећао се за 300%. Да би грађани безбедно уживали у куповини преко интернета, имали одговарајућа права и заштиту, морају се држати правила легалне куповине, на које им током каравана указују експерти поменутог министарства.

 

Далибор Радичевић, председник општине Алексинац на каравану „Дигитална експедиција“ је истакао да дигитализација треба да буде свима од користи, и да без дигиталних вештина, дигиталне писмености и дигиталне безбедности нема напретка. Он је изразио задовољство што је Алексинац један од 16 градова Србије у којем гостује „Дигитална експедиција“ и што ће грађани Алексинца имати прилику да се на интерактиван начин упознају са основама дигиталне писмености и безбедности.

 

Осим поменутих партнера, овај пројекат се спроводи уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за ИТ и еУправу, и у партнерству са програмом „Нова писменост” - који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој УСАИД и Пропулсион.

 

Током наредна два месеца караван ће посетити још 5 градова Србије и том приликом грађани ће се упознати са кључним дигиталним вештинама 21. века: како се долази до одређене информације, како да у електронској комуникацији са државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу, као и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство.

 

Више информација можете потражити на сајту

digitalnaekspedicija.gov.rs