Aa

Aa

Јубиларних 180 година дипломатских односа са Русијом

Јубиларних 180 година дипломатских односа са Русијом

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се данас у Москви са министром рада и социјалне заштите Руске Федерације Максимом Анатољевичем Топилином, а након тога са председавајућим Комитета за међународне послове Државне думе Руске Федерације Леонидом Слуцким, где су разговарали о билатералним односима двеју земаља и сарадњи у области пензионог и инвалидског осигурања.

 

У разговору са Топилином, Ђорђевић се захвалио на ангажовању и залагању у вези са ратификацијом Споразума о социјалној сигурности између Републике Србије и Руске Федерације, и истакао да је за потписивање тог Споразума од посебне важности био допринос председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина.

 

“Споразум о социјалној сигурности је од изузетне важности за наше грађане који живе и раде у Руској Федерацији. Његовим потписивањем сви наши држављани који одлазе на рад у Русију, као и грађани Русије који долазе на рад у Србију, остварују право на пензију“, подсетио је Ђорђевић и истакао да је један од приоритета Владе Републике Србије стварање бољих услова живота и рада грађана.

 

Министри су овом приликом разменили искуства када је демографска ситуација у питању, након чега је министар Топилин упознао Ђорђевића са плановима Владе Руске Федерације у вези са реформом пензионог система.

 

Министар Топилин захалио се министру Ђорђевићу на посети и истакао да су узајамне посете добар знак да односи Русије и Србије иду у правом смеру, дајући добре резултате.

 

У разговору са Слуцким, Ђорђевић је истакао да о блискости Републике Србије и Руске Федерације сведочи и јубиларних 180 година  добрих дипломатских односа, , што потврђују и чести сусрети председника Александра Вучића и Владимира Путина.

 

 „У том светлу, надам се да ће мој боравак у Москви додатно учврстити билатералне односе наше две државе, a који су изузетно добри и које карактерише интензиван и континуиран дијалог на свим нивоима”, рекао је министар.

 

Ђорђевић је подвукао да је сарадња у области рада, запошљавања, борачких и социјалних питања са Руском Федерацијом на изузетно високом нивоу али да постоји простор за њено даље унапређење и интензивирање.

 

Председавајући Одбора за међународну сарадњу Руске Думе Леонид Слуцки захвалио се министру Ђорђевићу што се одазвао позиву да буде његов гост у Русији и изразио задовољство због добрих односа двеју земаља нагласивши да ће овај састанак пружити додатни подстицај да још сигурније наставимо пут ка јачању сарадње.