Aa

Aa

ЈОШ 3,4 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА СРПСКЕ РАТНЕ МЕМОРИЈАЛЕ У ИНОСТРАНСТВУ У ОВОЈ ГОДИНИ

ЈОШ 3,4 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА СРПСКЕ РАТНЕ МЕМОРИЈАЛЕ У ИНОСТРАНСТВУ У ОВОЈ ГОДИНИ

ЈОШ 3,4 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА СРПСКЕ РАТНЕ МЕМОРИЈАЛЕ У ИНОСТРАНСТВУ У ОВОЈ ГОДИНИ

Читај ми

Одлуком министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића по Јавном позиву за подношење предлога пројеката реконструкције, санације и/или конзервације ратног меморијала у 2023. години опредељено је 3.440.000,00 динара Републичком заводу за заштиту споменика културе, ради вршења испитивачких радова са израдом Пројекта статичке санације и конзерваторско-рестаураторских радова на ратном меморијалу Маутхаузен у Републици Аустрији.

 

Меморијал Маутхаузен је подигнут 1958. године, на простору концентрационог логора из периода Другог светског рата. Пројектант споменика је Братислав Стојановић, док је скулпторски део израдио вајар Нандор Глид. У концентрационом логору Маутхаузен током Другог светског рада боравило је неколико хиљада Срба, од чега је велики број изгубио живот у логору.

 

Јавни позив за подношење предлога пројеката у 2023. години, надлежним заводима за заштиту споменика културе, објављен је 17. марта 2023. године и био је отворен до 30. септембра ове године.

 

У јулу месецу Министарство је претходно подржало још укупно 16 пројеката за инвестиционо одржавање ратних меморијала у укупном износу од 32.193.176,00 динара.

 

Предмет Јавног позива био је финансирање или учешће у финансирању пројеката у 2023. години за инвестиционо одржавање ратних меморијала од значаја за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у циљу заштите ратних меморијала у Републици Србији и иностранству.

 

Право на подношење предлога пројекта за инвестиционо одржавање ратних меморијала у Републици Србији имају надлежни заводи за заштиту споменика културе, док за инвестиционо одржавање ратних меморијала у иностранству има републичка установа надлежна за заштиту споменика културе.