Aa

Aa

Јединствено решење за мигрантску кризу

Јединствено решење за мигрантску кризу

Читај ми

ПОЖАРЕВАЦ - Решење мигрантске кризе мора да буде јединствено, а Србији се мора омогућити да са земљама ЕУ учествује у расподели европских фондова, као и у доношењу политичког решења, а не да нам се то решење донесе, изјавио је данас министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је, коментаришући предлог бившег француског председника Николе Саркозија о отварању прихватних центара за избеглице у северној Африци, Србији или Бугарској, рекао да ми очекујемо да решење што пре буде постигнуто, али да би први корак морао да буде да се решење тражи тамо где је проблем настао - у Сирији и севереној Африци.

Без мира у тим земљама, како је додао Вулин, проблем миграција никад неће бити решен.

"Потребно је да се проблему миграција приђе на нивоу читаве ЕУ, ми ово сами не можемо да решимо. Србија није изазвала проблем и неће га решити али се понаша као изузетно добра транзитна земља", рекао је Вулин новинарима у Пожаревцу.

Подетивши да премијер Александар Вучић сутра путује у Берлин, Вулин је истакао да ће тема разговора са представницима Немачке и ЕУ бити и проблем миграција.

Србија ће, додао је Вулин, бити део решења заједно са земљама ЕУ. Према његовм речима, потребно је наћи механизам да се смањи прилив оних који не могу да рачунају на азил у земљама ЕУ и разликовати избеглице од екомских миграната.

"То мора да буде јединствено решење, а Србија мора да учествује у доношењу политичког решења. Другачије, све ће бити осуђено на неуспех", рекао је Вулин.