Aa

Aa

ЈАНИЋ: Стварање једнаких могућности за све грађане Србије приоритет Министарства

ЈАНИЋ: Стварање једнаких могућности за све грађане Србије приоритет Министарства

ЈАНИЋ: Стварање једнаких могућности за све грађане Србије приоритет Министарства

Читај ми

„Стварање друштва једнаких могућности, друштва које јача солидарност, уважава и прихвата разлике без баријера, друштва које брине о сваком свом становнику, јесте и биће један од главних циљева Републике Србије“, изјавио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић на Конференцији ''Платформа за дијалог о будућности социјалне и економске правде''.

 

Јанић је истакао да је један од приоритета рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, управо заштита и подршка осетљивим групацијамa и појединцимa и додао да ће Министарство увек подржавати све организације и појединце које својим деловањем имају за циљ да олакшају живот онима којима је помоћ потребна.

 

Државни секретар истакао је да се током пандемије Ковид-а 19 у нашем друштву посебно показало да постоји солидарност и потреба да се неком помогне без обзира на године. Како је рекао, солидарност мора бити приоритет који ће омогућити социјалну инклузију, која је уједно један од основних принципа којима се Министарство руководи у креирању свих стратегија, закона и подзаконских аката.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је у протеклом периоду радило на доношењу важних закона и стратегија ради унапређења нормативног оквира заштите људских права. 

 

Донета је нова Национална стратегија за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици 2021.-2025.год, као и Стратегија деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници 2022-2026. год., усвојен је Закон о социјалној карти, Закон о социјалном предузетништву, а донет је Закон о правима корисника услуга привременог смештаја у социјалној заштити.

 

„Желимо да јачамо социјално одговорну државу која преузима одговорност да брине о грађанима који нису у стању да се брину о себи, а то значи стварање једнаких могућности за све, фер расподелу добара, међусобну солидарност, поштовање закона, уважавање различитости, уклањање препрека са којима се људи суочавају због свог пола, етничке припадности, религије, инвалидитета, старости, као и развој емпатије и солидарности код грађана“, закључио је Јанић.