Aa

Aa

Избеглице улазе у Хрватску, хиљаде нових стижу у Прешево

Избеглице улазе у Хрватску, хиљаде нових стижу у Прешево

Читај ми

БЕРКАСОВО - На граничном прелазу Беркасово данас избеглице из блискоисточних држава без већих проблема улазе у Хрватску, а истовремено је, током дана, у Прешеву регистровано још око 4.000 избеглица.

Представнике хуматарних и међународних организација на прелазу Беркасово обишао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је истакао да је на том прелазу данас ситуација повољна.

"Овде је (око 14 сати) неколико стотина особа, граница је отворена и што је најважније у одређеним времским интервалима људи се пропуштају", рекао је он.

Према његовим речима, то је за њих, али и за нас у овом тренутку најважније.

Вулин је навео да је током дана у прихватном центру у Прешеву регистровано више од 4.000 особа, а да се очекује да до краја дана дође још до 3.000 изнеглица.

"То је више од 7.000 људи и сви ће морати да прођу кроз Беркасово", рекао је Вулин и поновио да ће свакога од њих држава Србија помоћи највише што може.

Он је нагласио да се Србија веома одговорно понаша у мигрантској кризи и да се трудимо да до поседњег центиметра наше територије бринемо о свима.

Вулин је истакао да се истовремено боримо са свакодневним проблема, попут одношења смећа, дезинфекције терена, што је урађено и на Беркасову.

На том граничном прелазу, који метална ограда дели од Хрватске, постављен је импровизовани тунел од шатора у коме мушкарци, жене и деца могу да се заштите од кише.

Ту су и многобројни представници Црвеног крста, УНХЦР и других међународних организација који деле храну и топле напитке.

Међу избеглицамам, претежно из Сирије, има доста жена и мале деце за које је обезбеђено и млеко.

Многи од њих, како јавља рерпортер Тањуга са лица места, добили су и ћебад, док у шаторима, углавном мајке са малом децом, покушавају да се одморе.

Иза металне ограде на териториији Хрватске је неколико полицајаца из те државе, који уз помоћ активиста међународних организација и Црвеног крста повремено пропуштају избеглице и потом их аутобусима одвозе до прихватног центра у Опатовцу.