Aa

Aa

Исплати се запослити, држава помаже

Исплати се запослити, држава помаже

Читај ми

ЧАЧАК - Влада Србије донела је меру по којој мала, микро предузећа, уколико запосле до два радника, држава ће им на месечном нивоу рефундирати 75 одсто свих доприноса које дају и те мере за сада ће трајати две године, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Постоје могућности да вам се исплати да запослите човека, држава је ту да помогне", рекао је Вулин новинарима у Чачку и додао да је прошле године важило, да ако предузетник запосли особу преко НЗС и добије субвенцију, морао је да гарантује да ће је задржати 24 месеца.

"То је дуг временски период и многи послодавци су оклевали, јер нису знали шта ће бити ни са њима за 24 месеца. Сада смо мере за послодавце смањили, сада је то на 12 месеци и то већ даје резултате", нагласио је Вулин.

Додао је да, такође, ко преко НСЗ запосли кориснике социјалне новчане помоћи, добија не 15.000 већ 18.000 динара додатка и биће у обавези да га запосли шест месеци, а не 12 месеци, као што је било до сада.

Вулин је истакао да се доста води рачуна о теже запошљивим категоријама становништва, као што су млади, затим они који су пред пензијом, а немају посла, жене и особе са инвалидитетом.

"Предвиђено је да се највише средстава троши на њихово запошљавање, ове године на основу споразума које је потписало Министарство са НСЗ, биће запослено 40.918 особа. Мање од тога не може, више од тога свакако може и више од 130.000 људи ће проћи кроз активне мере запошљавања, односно обуке, и тако даље", додао је.

"Такође, могу да добију кредит за самозапошљавање и многе друге погодности које радимо. Чачак је био град предузетника, он то може да буде и сада, а ми можемо да помогнемо да кроз активне мере запошљавања, предузетници лакше и јефтиније дођу до нове радне снаге", рекао је Вулин.