Aa

Aa

Инспекцијски надзори открили кладионице без дозволе и непријављене раднике

Инспекцијски надзори открили кладионице без дозволе и непријављене раднике

Читај ми

Током инспекцијских надзора кладионица које је Инспекторат за рад Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања извршио 4. фебруара утврђено је да чак 20 послодаваца нема одобрење за приређивање посебних игара на срећу. Истовремено је откривено да је од 991 затеченог радника, 42 радило „на црно” јер послодавци са њима нису закључили уговоре о раду и нису их пријавили на обавезно социјално осигурање.


Инспектори рада су решењима послодавцима наложили заснивање радног односа са непријављеним радницима и поднели захтеве за покретање прекршајног поступка.
Инспекцијски надзори из области радних односа и безбедности и здравља на раду извршени су у 731 од укупно 1.749 кладионица у Србији, а због утврђених неправилности донето је 167 решења, од којих су 43 у области радних односа, а 124 у области безбедности и здравља на раду. Због утврђених прекршаја инспектори рада су поднели 33 захтева за покретање прекршајног поступка у области радних односа и 21 захтев за покретање прекршајног поступка против правног и одговорног лица у области безбедности и здравља на раду.
Инспекторат за рад планира нове, појачане инспекцијске надзоре у кладионицама, који ће, овога пута, бити организовани у поподневним сатима.