Aa

Aa

Инспекцијска контрола 66 грађевинских фирми – против трећине поднете прекршајне пријаве

Инспекцијска контрола 66 грађевинских фирми – против трећине поднете прекршајне пријаве

Читај ми

Инспекција рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, после прошлонедељног састанка министра Александра Вулина са представницима грађевинских инвеститора и извођача на коме су упознати са новим прописима из области радног законодавства, интензивирала је контроле градилишта.

Инспекторат за рад је после инспекцијске контроле 66 послодаваца који изводе радове високоградње и нискоградње на градилиштима у Београду, забранио рад на шест градилишта, поднео 21 прекршајну пријаву и 22 решења којима је наложено отклањање неправилности.

Највише неправилности утврђено је у области безбедности и здравља на раду – непријављивање почетка рада на градилишту, запослени немају адекватну опрему за безбедан рад, нису обавили редовне лекарске прегледе, а на многим градилиштима не постоји ни основни сет за пружање прве помоћи.

У области радних односа највише пријава поднето је због ангажовања лица без закљученог уговора о раду – рад на „црно“ и неисплате зарада (кашњење у исплати је од једног до неколико месеци), а на месту рада већина послодаваца нема уговоре о раду ангажованих радника. На два градилишта затечено је 16 држављана Бугарске и 14 држављана Кине који нису имали пријаве боравка и радне дозволе.