Aa

Aa

Инспекције и грађевинске фирме савезници на истом послу

Инспекције и грађевинске фирме савезници на истом послу

Читај ми

БЕОГРАД - После ступања на снагу измена Закона о раду и Закона о ПИО, инспекцијски надзор у области радних односа и безбедности и здравља на раду у грађевинским фирмама биће појачан, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Акесандар Вулин указавши да су и представници инспекције и компанија савезници на истом послу.

"Није улога инспекција само да кажњава, није наша жеља да инспекција буде претња и страх, наша жеља је да будемо савезници на истом послу да имамо исти циљ - већу безбедност радника, пријаву сваког радника, добар пословни амбијент. Инспекција је ту да у томе помогне", рекао је Вулин на састанку са представницима привредних друштава анагажованих на грађевинским пројектима.

Он је указао да је неопходно да се представници компанија упознају са законским изменама које су недавно донете, са новим правилима и новим овлашћењима инспекција.

Према његовим речима ово је први у низу састанака који ће бити организовани у целој Србији са представницима свих индустријских грана.

Грађевинска индустрија је прва дошла на ред јер је њихова сезона радова у току и информације су им сада потребне, објаснио је министар.

Директор Инспектората за рад Бојан Јоцић нагласио је да инспекција у току овог месеца контролисала 96 послодаваца коју су активни на градилиштима, издали су 45 решења због кршења Закона о безбедности на раду и Закона о раду, а издато је и 34 захтева за покретање прекршаних поступака.

Он је нагласио да је инспекција на неким градилиштима на Коридору 10 и 11 затекла 20 особа које су радиле "на црно", док је један део радника, који вероватно нису били пријављени, побегао са градилишта.

Јоцић је, такође навео пример да је у једној фирми од 30 људи који су затечени на градилишту само 11 било пријављено док су остали радили "на црно".

Он је подсетио да се према изменама Закона о раду уговори о раду сада морају налазити на градилишту и да је то нова обавеза послодаваца.

Јоцић је указо да је ово била превентивна контрола и да ће инспекција у наредном периоду контроле појачати.

Такође је нагласио и да ће грађевинске фирме у већој мери морати да воде рачуна о правилима која се односе на безбедност здраваља на раду.

Према његовим речима у току јулске контроле издато је осам решења о забрани рада на радном месту због апсолутне небезбедности.

Он је препоручио учесницима данашњег састанка да утичу на своје подизвођаче да исправе неправилности и послују у складу са законским прописима.

Данашњем састанку, између осталих, присуствовали су представнци грађевинског сектора, инвеститора и извођача радова, као што су ЈП Путеви Срибје, Коридори Срибје, ЈП Железнице Срибје, Енергопројект, Мостоградња, Ратко Митровић.

Примена Закона о раду побољшаће услове пословања

Измене и допуне Закона о раду, чија је примена почела данас, обезбедиће послодавцима боље услове пословања, држави ефикаснију бригу о правилима, о раднику, о запошљавању, раздвојити рад од нерада, повећати број запослених, изјавио је Вулин.

Министар је рекао да ће примена тог закона смањити број оних који раде "на црно", указавши да је то услуга послодавцима који раде легално, плаћају порезе и доприносе држави, пријављују раднике и због тога често бивају неконкурентни у односу на оне који све то не раде.

"Измене и допуне Закона о раду су донете да би се побољшали услови пословања", рекао је Вулин на састанку са представницима грађевинске индустрије, на којем је било речи о инспекцијском надзору на градилиштима.