Aa

Aa

Инклузија је питање за цело српско друштво

Инклузија је питање за цело српско друштво

Читај ми

БЕОГРАД - Коначна верзија Нацрта стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период од 2015. до 2025. године представљена је данас на седници Савета за унапређивање положаја Рома и Ромкиња, а надлежни су поручили да инклузија у српском друштву није питање само одређене мањине, него је питање за цело српско друштво.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић рекао је новинарима у Палати Србија да је документ веома значајан јер треба да на један квалитетан и озбиљан начин уреди инклузију суграђана ромске националности.

"Идеја јесте да та стратегија на другачији начин него што је било до сада дефинише те правце активности, идеја јесте да се децентрализује, да се реализује кроз локалне самоуправе, а да се кроз капацитете министарстава, како људске тако и финансијске, ојача могућност да се пружи подршка локалним самоуправама", рекао је Иванишевић, који је председавао данашњој седници савета,

Како је навео, важно је да из стратегије проистиче акциони план који треба на врло јасна и мерљив начин да оцени колико смо били успешни.

"Сигуран сам да ћемо бити успешни, а успешност ће се мерити по томе колико смо успели да инклузији наметнемо као питање целокупног српског друштва", каже Иванишевић.

Према његовим речима, инклузија у српском друштву није питање само одређене мањине нити људи који су другачије сексуално опредељени, него је питање за цело српско друштво.

"Сигуран сам да је српско друштво инклузивно и да ће стратегија имати успешан живот који ћемо измерити за 10 година", закључио је Иванишевић.