Aa

Aa

Игра Битка на Дрини одлична за учење историје

Игра Битка на Дрини одлична за учење историје

Читај ми

КРУШЕВАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин присуствовао је данас у Крушевцу завршници турнира у друштвеној игри - ратној стратегији за два играча "Битка на Дрини" и поручио да је то добар начин да деца науче српску историју.

Министарство и Одбор за неговање традиције Владе Србије је обезбедило путовање у Грчку за победнике, оне који су заузели прва три места.

Турнир је део пројекта "Да рат заувек остане само игра", а организује га Савез борачких организације Србије под покровитељством Министарства рада и у сарадњи са Народном библиотеком и Народним музејом Крушевца.

"Министарство је ово подржало, борачко удружење је осмислило ову игру и његови чланови знају шта је рат и баш зато толико цене вредности мира. Ово је начин да поштујем своје претке и себе и покажемо читавом свету шта ми то нудимо и каква је наша историја", рекао је Вулин.

Министар је истакао да наша деца одрастају уз туђу историју и митове, туђе легенде и истину, играју се играма које говоре о другим народима и њиховој историји и запитао зашто то не би кроз игру учили о свом народу.

"Зашта наша деца не би кроз дружење са својим родитељима и пријатељима учила своју историју. Ово је игра која говори о великој и славној бици на Дрини. То је велика и славна историја коју често заборављамо. Деца имају прилику, играјући се, да науче велику животну истину - да је српски народ увек био слободарски и да је увек био на правој страни света, да никада није угњетавао друге народе и да никада није дозволио да се због његове величине било ко плаши, Али, није дозволио ни да се његова слобода стави у раван било чега другог", нагласио је Вулин.

Како каже, циљ игре је да се млада генерација врати у сећање колико су били велики наши преци и као некада да будемо поносни.

"Они који су учествовали у ратовима своја искуства и љубав према земљи су пренели на младу генерацију, да ова деца буду честити људи као њихови родитељи. Честитам победницима и аутору", поручио је министар.

Крушевац је добро место да се у њему крене о учењу историје, јер је тај град једно од најважнијих историјских места Србије, додао је Вулин.