Aa

Aa

Хуманитарне организације помажу мигрантима

Хуманитарне организације помажу мигрантима

Читај ми

СУБОТИЦА - Међународне хуманитарне организације из Швајцарске и Немачке, у сарадњи са Радном групом за решавање проблема миграционих токова Владе Србије, помоћи ће мигрантима у Кањижи и Суботици.

У Суботици ће се радити на уређењу простора старе Циглане, док ће се у Кањижи уредити простор у дворишту полицијске станице и направи привремени центар, где борави највећи број миграната.

- У разговору са челницима кањишке општине договорено је да сена том простору направе објекти где ће мигранти имати услове за личну хигијену, где ће им бити указана лекарска и правна помоћ – објашњава Ненад Иванишевић, државни секретар у министарсву рада и додаје да је Кањижи уручена помоћ од 5.000 литара средства за дезинфенкцију. – Што се Суботице тиче, уредиће се и очистити простор циглане, направиће се тоалети, а део средстава биће уложен и у проширивање капацитта за смештај малолетних миграната у Дому „Колевка“.
Процене су да ће посао у Кањижи коштати око 30.000 евра, док ће у Суботицу, у први мах, стићи помоћ у износу од 20.000 евра.

У циглани свакодневно борави више десетина миграната из азијских и афричких земаља, којима је једини циљ да се домогну неке од земаља Европске уније.

- Ситуација је стабилна и под контролом. Људи који су овде желе да што пре стигну до границе и тврде да је најављена ограда у томе неће зауставити – додаје Иванишевић. – Ми смо ту да им помогнемо. Србија нкада није градила зидове и окретала главу од оних којима је потребна помоћ, па неће ни сада.

Извор: www.subotica.com