Aa

Aa

Хрватска корача џиновским корацима уназад

Хрватска корача џиновским корацима уназад

Читај ми

Зар је могуће да ће чоколадица изазвати више зла од усташке заставе, упитао је у разговору за РТС министар Александар Вулин поводом извињења хрватске председнице јер су се у пакетићима које је делила деци у Дубровнику нашле српске чоколадице.

Хрватска председница нема потребу да се извини јер се слика са усташким заставама, због полагања венаца у Блајбургу на гроб стрељаним усташама и због табле на којој пише "За дом спремни" у Јасеновцу, али се извињава због једне чоколадице произведене у Србији, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин гостујући у Дневнику РТС-а.

Зар је могуће да ће чоколадица изазвати више зла од усташке заставе и каква то генерација расте у Хрватској ако ће их учити да је зло све што долази из Србије, упитао је Вулин.

Дешавања у Хрватској је назвао расизмом. "Покушавам да будем прибран и не одем у реку мржње у коју нас воде представници Хрватске, због чега се стидим и бојим, бојим се за то како ће се понашати према српској заједници у Хрватској. Бојим се јер ако можете да се извините за чоколадицу, шта је следеће?", рекао је Вулин.

Та количина мржње и расизма се не виђа ни у ратовима, истакао је министар додавши да су у питању "џиновски кораци уназад, враћање у најмрачнију идеологију на овим просторима – враћање усташтва као некажњене идеологије".

Вулин каже да Србија то не може сама да савлада, већ то мора да учини Хрватска, а "можда и пре свега ЕУ".

"Да ли је могуће да се чланица ЕУ извињава јер дете може да поједе чоколадицу из Србије?", упитао је још једном Вулин.

Говорећи о помоћи пензионерима ван Србије, Вулин је рекао да је 2010, 2012. и 2013. једнократна помоћ исплаћивана само онима који су у Србији.

"Премијер је заузео став да је ово начин да се захвалимо свима који су радни век провели овде. На овај начин им кажемо хвала", рекао је Вулин.

До 19. децембра помоћ ће добити пензионери у региону, а до краја године и 12.000 њих који живе у другим земљама.

Објашњава да су средства, 289 милиона динара, обезбеђена из редовног пословања Фонда ПИО, као и захваљујући бољем стању привреде.