Aa

Aa

Хитно сазвати регионални скуп о мигрантима

Хитно сазвати регионални скуп о мигрантима

Читај ми

БЕОГРАД - Србија не може сама да реши проблем миграната и потребна јој је помоћ у храни, лековима, новцу и техничкој опреми, изјавио је данас министар Александар Вулин, који је позвао премијера Александра Вучића да хитно сазове регионални скуп на којој би се расправљало о томе.

Вулин је то рекао након првог састанка Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова у Србији, на чијем је челу, а којој су присуствовали и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксомовић, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, као и представници министарстава одбране и здравља.

"Као радна група обраћамо се председнику владе Вучићу да учини напор да сазове регионални скуп или можда не само регионални, управо на ову тему. Србија је на непосредном удару милиона људи који покушавају да напусте своју земљу и пронађу друго место за живот и ми не можемо да изађмо сами на крај са овим проблемом", рекао је Вулин додајући да су на седници истакнути бројни проблеми.

Он је истакао да наше границе чувају представници МУП-а и војске који свакодневно раде и заустављају на хиљаде миграната, али да неке друге земље у нашем окружењу једноставно не чувају своју границу.

"Ми своје границе чувамо и на југу и на северу и добро би било да и друге земље то раде. Да би граница била сажувана она мора бити чувана са обе стране, није довољна само једна", рекао је Вулин новинарима и подсетио да је од почетка године 22.182 лица поднело захтев за азил у Србији.

Министар је навео да је само у претходна три дана враћено више од 3.000 људи, али да их ипак двевно прође између 300 и 400.

w11

"У протекла три дана вратили смо више од 3.000 људи. Они су заустављени у илегалном преласку границе. Исто тако дневно прође око 300, 400 људи, зависи од дана, времена и бројних других ствари", рекао је Вулин.

Истичући да је нашој земљи потребан новац за изградњу смештајних капацитета и техничка опрема за бољу контролу граница, министар је подвукао да миграција не може да се заустави у Србији, као што у њој није ни почела.

Министар за рад запошљавање борачка и социјална питања истакао је и да се, од када је Мадајарска најавила подизање зида на граници са Србијом, повећао број тражилаца азила, али и оних који напуштају центре у које су смештени, како би покушали да пређу границе Србије, јер наша земља није њихова крајња дестинација.

Вулин је истакао и да за сада има места у прихватним центрима и да ниједан тражилац азила није остао без оброка, задравствене заштите и смештаја, а истакао је и да су у Србији стандарди у третману тих људи виши него у многим земљама ЕУ.

"За сада има места. Иако су капацитети попуњени, ми се стално трудимо да их проширимо где је потребно и нико за сада, ниједан тражилац азила који се јавио у прихватни центар, није остао без кревета, оброка и медицинске заштите", рекао је Вулин.

Према његовим речима, процедура за давање азила није никакав проблем и оно што важи у било којој другој земљи, важи и у Србији.

Он се захвалио МУП-у Србије што је знатно повећао број извршиоца да би људи што мање чекали на захтев за азил, а да би се што лакше и брже решили њихови проблеми.

"Проблем је врло једноставан - милиони људи покушавају да пређу преко наше земље, треба их нахранити, лечити, заштитити наше становништво, водити рачуна о безбедности, политичким и свим другим ризицима и то је проблем и то не можемо сами", закључио је Вулин који сматра да ни много веће и развијеније земље не би могле да се изборе са тим проблемом.