Aa

Aa

Горанци са министром Вулином прославили Ђурђевдан

Горанци са министром Вулином прославили Ђурђевдан

Читај ми

ГОРА - Горанци који живе на Косову, али и они који живе у иностранству окупили су се данас у Гори на крајњем југу Косова и Метохије на традиционалном сабору поводом Ђурђевдана коме је присуствовао и министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин.

Вулин је, након што је обишао представнике привременог општинског органа у Гори, присуствовао сабору у месту Влашка где се сваке године обележава Ђурђевдан - Дан Горанаца и општине Гора.

Вулин је разговарао са Горанцима којима је честитао Ђурђевдан, а са њима су били и представници Канцеларије за Косово и Метохију, поједини српски посланици из Скупштине Косова и председеник Српске листе Александар Јаблановић.

Члан привременог органа општине Гора Адмир Шола изјавио је да су данас сви Горанци на једном месту и да је ово један од најзначајних празника за њих.

“Окупљамо се из целог света данас овде, поготово млади, свака посета званичника из Србије нам је добро досла, сви су добродошли и министар Вулин и остали. Значи нам што нас не остављају и што се и даље брину за нас и надамо се да ће то да потраје”, рекао је Шола.

Отворена канцеларија НСЗ у Гори

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин данас је у Гори на Косову и Метохији отворио Канцеларију Националне службе за запошљавање и станицу за тражење посла.

"Драго ми је што сам данас могао да отворим Канцеларију Националне службе за запошљавање, да запошљавамо нове људе, како би ових 2.000 који су на евиденцији Националне службе могли да добију наду”, рекао је Вулин.

Он је додао да је истовремено данас отворена и станица за тражење посла, како би обезбедили грађанима Горе могућност да кроз јавне радове и све мере и стимулације које држава Србија обезбеђује омогућила и Горанцима приступ овим средствима и програмима.

“Мој ресор отворио је две канцеларије, то су сада два запослена, али то значи да ће много више људи од тога имати користи”, рекао је Вулин најавивши ускоро отварање нових радних места.

“Србија никада није раздвајала Горанце од Срба, држава када је помоћ у питању, када је однос према Горанцима није правила било какву разлику”, нагласио је Вулин.

Вулин је након разговора са представницима привременог општинског органа честитао Горанцима Ђурђевдан - Дан Горанаца и Општине Гора.

“Ја сам данас овде, да честитам празник али и да се захвалим на свим годинама верности, храбрости коју су Горанци показали и да кажем да држава Србија неће напустити овај простор и овај крај”, рекао је министар Вулин.

“Од свих Горанаца који живе овде 97 одсто њих прима неки од облика помоћи из Републике Србије, без тога, живота овде не би било”, казао је Вулин истичући да данас борави са својом браћом.

Санкционисати нападаче на Србе на Космету

Вулин је изјавио да се некажњено насиље увек враћа и да нападачи на Србе на Косову и Метохији морају бити санкционисани.

Вулин је оценио да очигледно постоји политичка нестабилност унутар албанског корпуса и да су на снази велики сукоби између власти и опозиције а да би сви на Косову требало да разумеју да неко већ мора бити кажњен за насиље над Србима.

“Кад почнете да кажњавате насиље над Србима онда ћете моћи мирно да кажњавате и свако друго насиље, док се то не буде десило, док људи буду мислили да напасти Србина није кажниво, да је скоро пожељно имаћемо овакву ситуацију”, упозорио је Вулин.

Он је реагујући на насиље над Србима које се десило последњих дана на Косову истакао да ће се таква ситуација прелиавти и на улице Приштине, као што се могло видети у протеклих неколико месеци.

“Насиље када се једном пусти не знате где ће се завршити. Једном допустите да се нападају Срби у Пасјану, да се отимају девојчице у Бабином Мосту, мислите да ће се то завршити на Србима? Неће”, рекао је Вулин.

Исти ти људи који то раде Србима радиће то исто и албанском народу, некажњено насиље се увек враћа, упозорио је Вулин.