Aa

Aa

Француски председник Макрон у обиласку спомен обележја српско - француског пријатељства

Француски председник Макрон у обиласку спомен обележја српско - француског пријатељства

Француски председник Макрон у обиласку спомен обележја српско - француског пријатељства

Читај ми

Председник Француске Републике Емануел Макрон, приликом данашње посете Србији, са председником Александром Вучићем обићи ће Споменик захвалности Француској на Kалемегдану, који је реастауиран у току 2017. и 2018. године, а радови на обнови Споменика изведени су на основу Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске који је потписан 25. априла 2017. године. 

 

Завод за заштиту споменика културе града Београда ће на Савском шеталишту Београдске тврђаве поставити и изложбу "Споменик захвалности Француској - обнова", која је посвећена историји споменика, као и обимним радовима на рестаурацији и санацији културног добра од великог значаја. 

 

Споменик захвалности Француској постављен на крају главне алеје Kалемегданског парка 11. новембра 1930. године и представља споменик културе од великог значаја. 

 

Поред споменика захвалности, председник Макрон положиће венце на једном од најзначајнијих меморијала Првог светског рата на Споменик и спомен - костурницу браниоцима Београда и поклониће се испред споменика српске хероине Милунке Савић, најодликованије жене Првог светског рата која је добила два француска ордена Легије части и медаљу „Милош Обилић“ и једина је жена на свету која је одликована француским орденом Ратни крст са златном палмом. 

 

Министар Ђорђевић истакао је да ће Република Србија наставити и у будућности да негује и додатно унапређује пријатељство са својим стратешким партнером Француском, у знак захвалности на указаној помоћи током Првог светског рата, а ресорно министарство ће још више пажње посветити и заштити ратних меморијала и споменика, како би се сачувале успомене на оне који су дали животе за нашу бољу будућност.

 

“Kако је рекао председник Србије Александар Вучић, посета француског председника Емануела Макрона, представља потврду да су Србија и Француска на добром путу да достигну више нивое политичке и економске сарадње, какве заслужују њихово постојано пријатељство и прокламовано стратешко партнерство”, истакао је министар.

 

Kако је навео, у Србији постоји још неколико спомен обележја који доказују вишедеценијско пријатељство Србије и Француске, као што су Спомен попрсје Франша д'Епереа који је био велики и искрени пријатељ Србије што је показао командујући током пробијања Солунског фронта у Првом светском рату, након чега је ослобођен Београд, Спомен плоча Адмиралу Гепрату и Француско Војно гробље, где су сахрањени француски војници.