Aa

Aa

ЕУ обезбедила додатних 7,3 милиона евра помоћи Србији за решавање миграционих изазова

ЕУ обезбедила додатних 7,3 милиона евра помоћи Србији за решавање миграционих изазова

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, састао се данас са шефом Делегације ЕУ у Републици Србији, амбасадором Мајклом Девенпортом.


Европска комисија је одобрила додатну помоћи Србији у вредности од 7,3 милиона евра за управљање миграцијама намењених Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Комесаријату за избеглице и миграције и Министарству унутрашњих послова. Ово је директна подршка ЕУ буџету Србије. Средства ће се користити за обезбеђивање адекватног смештаја за избеглице и мигранте, финансирање оперативних трошкова прихватно транзитних центара и центара за малолетна лица без пратње у Србији, као и плата додатног особља које ће бити ангажовано за рад у тим центрима.
Шеф Делегације ЕУ, амбасадор Мајкл Давенпорт, захвалио се на састанку српским властима што у мигрантској кризи и даље поступају на хуман и одговоран начин, у тесној сарадњи са ЕУ и њеним земљама чланицама. Нагласио је да ће сарадња бити још важнија када наступи нова година, као и да ће Европска унија и убудуће наставити да пружа подршку републичкој влади и локалним заједницама.
Ова подршка је део новог пакета ЕУ од 12 милиона евра за подршку Србији у решавању миграционог изазова током 2017. Укупна финансијска подршка ЕУ за Србију у овој области од почетка кризе до сада премашује 50 милиона евра.