Aa

Aa

ЕУ мора дати решење за мигрантску кризу

ЕУ мора дати решење за мигрантску кризу

Читај ми

БЕОГРАД - На територији Србије тренутно се налази око 1.000 миграната, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и додао да је неопходно да ЕУ изађе са јасним политичким ставом за решавање тог проблема.

"Нема још решења за мигрантску кризу, премијер Александар Вучић је у Давосу могао да се похвали за оно што је у Србији урађено. Како је казао, ми можемо урадити све, али морате нам дати политичко решење, а ЕУ није још спремна да изађе са јасним политичким ставом", рекао је Вулин на РТВ Пинк.

Он је казао да је посао Србије пре свега води рачуна о себи и да се заштити наша територија и становништво, а да се истовремено мигрантима који се налазе на нашој територији пружи сва потребна помоћ.

"У овом тренутку имамо око 1.000 миграната на територији Србији и они чекају возове да изађу ка Хрватској", рекао је Вулин и додао да ће се Србија по овом питању понашати као и сви други на рути.

Он је казао и да се ЕУ налази пред најтежим и најважнијим испитом од свог оснивања и да је неизвесно шта ће бити ако не нађе решење за овај проблем и наметне иста правила свим својим чланицама.

Вулин је најавио да ће сутра у Амстердаму бити одржан састанак на техничком нивоу на тему мигрантске кризе, коме ће и он присуствовати.

"Стање код нас што се миграната тиче је нормално, а како ће се то развијати, да ли ће на пролеће поново бити око 8.000 људи током једног дана, на то не можемо да утичемо, можемо само да будемо спремни", рекао је министар.

\он је оценио да затварање граница није решење.

"Мађари су затворили своју границу, да то ураде све остале земље питање где би завршили сви мигранти", рекао је и додао како се буду понашали сви на рути тако ће се понашати и Србија.

Ако наши европски суседи буду успоравали проток, и ми ћемо успоравати, додао је.

Коментаришући пресуду лидеру Граданске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу, који је пре неколико дана осуђен на девет година затвора, Вулин је рекао да је јасно да се са терена права отишло на терен политике.

Такође је казао да ће се држава залагати да се он и његова породица врати нормалном животу.

"Мораћемо да добијемо објашње ван Косва и Метохије и сугурно то питање неће бити скинуто са стола", рекао је Вулин.

Упитан да прокоментарише то што се наводи да у програму нове Владе Хрватске нема односа са Србијом, Вулин је казао да ће се "уздржати од коментара, али да жели набоље могуће односе и да је Србији стало до стабилности и сарадње у региону".

Он је рекао и да су избори у Србији храбра одлука да се постигне договор са Србијом и да се грађани изјасне шта желе.

Имаћемо стабилну владајућу већину, и не очекујем ту никакве велике промене, рекао је.