Aa

Aa

ЕУ мора да формулише политику за избеглице

ЕУ мора да формулише политику за избеглице

Читај ми

ПРЕШЕВО - Држава Србија не може сама да реши проблем великог броја избеглица, због чега од Европске уније очекујемо да буду бржи у достављању помоћи и формулисању политике решавања овог проблема, изјавио је данас министар за рад Александар Вулин.

Вулин је новинарима у Прихватном центру у Прешеву рекао да Србија свим избеглицама из Африке, централне Азије и са Блиског Истока обезбеђује храну, лекове, медицинску заштиту и смештај, али да то није довољно.

"Очекујемо од наших партнера из ЕУ да буду бржи, не само у доштављању помоћи, већ и у формулисању политике шта ће бити с овим љуидима, како ће се решавати њихов проблем. Ми им омогућавамо да се осећају као људска бића, али шта после и шта пре", рекао је Вулин.

Министар је изразио наду да ће европски званичници брзо разумети да је проблем избеглица заједнички проблем и поручио да је Србија спремна да у изради такве стратегије и политике учествује и помогне.

"Ови људи хоће да уђу у ЕУ. Или ће им се помоћи у земљама из којих беже или тамо где иду. Трећи пут не видим", истакао је Вулин.

Он је рекао да му је драго што је српски премијер Александар Вучић данас обишао Прихватни центар у Прешеву и имао прилику да се увери шта ради владин тим за решавање тог проблема, полиција, војска, Комесаријат за избеглице, Црвени крст...

"Драго ми је што и данас показујемо да се као држава најхуманије и најбоље понашамо према емигрантима и избеглицама, према свим невољницима који долазе са севера африке. Ови су људи по први пут на свом предугачком путу осетили мало хуманости и односа као према људским бићима", рекао је Вулин.

Према његовим речима, држава Србија се организовано и хумано понаша према избеглицама и како би избегла да они ступе у контакт с криминалом.

"Када они буду знали где могу да добију одговарајућа документа, заштиту, храну и превоз, неће се обраћати илегалним кријумчарима и гинути на нашим путевима", подвукао је Вулин.

На питање да ли се може очекивати већи талас избеглица, Вулин је одговорио потврдно.

"Ситуација ће се сигурно погоршати, јер су се сукоби на северу Африке распламсали. Према нашим информацијама на граници Сирије и Турске је два милиона људи, док је четири милиона људи напустило Сирију. Очекујемо да ће добар део њих проћи преко наше територије", закључио је Вулин.