Aa

Aa

Државни секретар Владимир Илић отворио радионицу о координацији и сарадњи у области социјалне заштите

Државни секретар Владимир Илић отворио радионицу о координацији и сарадњи у области социјалне заштите

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавње, борачка и социјална питања Владимир Илић, отворио је данас у Аранђеловцу другу радионицу под називом „Координација и сарадња јединица локалне самоуправе и органа државне управе у спровођењу политика у области социјалне заштите“.


На отврању скупа државни секретар Илић је истакао да се систем социјалне заштите у Републици Србији у последњих деценију и по налази у процесу интензивне реформе. Почетак реформских процеса обележила је и Стратегија развоја социјалне заштите из 2005. године која је дефинисала основне циљеве, задатке и принципе развоја социјалне заштите, као што су обезбеђивање квалитетних услуга у социјалној заштити и развијање мреже услуга у заједници кроз територијално и функционално доступне услуге. Током једногодишње примене Уредбе о наменским трансферима, подсетио је Илић, Министарство за рад је у два наврата вршило расподеле средстава по основу наменских трансфера у укупном износу од 1.101.000.000 динара и то: 2016. године 400 милиона динара и 2017. године 701 милион динара, и да је њима је обухваћено укупно 123 локалне самоуправе. Државни секретар је поручио да се наставља процес деинституционализације и трансформације установа социјалне заштите за смештај корисника, а као посебно важно напоменуо је да Министарство наставља да шири обухват корисника не умањујући постојећа социјална давања која се увек исплаћују на време.
Радионица „Координација и сарадња јединица локалне самоуправе и органа државне управе у спровођењу политика у области социјалне заштите“ организује се у оквиру Програма Европски прогрес.