Aa

Aa

Државни секретар Ненад Иванишевић учествовао на Округлом столу ,,Резултати трећег истраживања о ставовима грађана према избеглицама и избегличкој кризи“

Државни секретар Ненад Иванишевић учествовао на Округлом столу ,,Резултати трећег истраживања о ставовима грађана према избеглицама и избегличкој кризи“

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, учествовао је данас на Округлом столу на коме су представљени резултати трећег истраживања ставова грађана Србије према избеглицама и избегличкој кризи.


Истраживање јавног мњења је спроведено поводом Међународног дана избеглица, у оквиру пројекта „Подршка локалним заједницама у одговору на избегличку кризу“, који реализује Фондација „Ана и Владе Дивац“ у сарадњи са Америчком агенцијом за међународну сарадњу – УСАИД. У трећем истраживању учествовало је 2700 испитаника, старих 15 и више година, из Београда, Димитровграда, Лајковца, Прешева, Сјенице, Тутина, Суботице и Шида. Како показују резултати истраживања, највећи број грађана и даље има позитиван однос према мигрантској популацији и саосећају са мигрантима.
Државни секретар Ненад Иванишевић је истакао да је задовољан резултатима истраживања, и да није ни очекивао да буду другачији имајући у виду чињеницу да наш народ има велико искуство у прихватању и збрињавању миграната и избеглица током ратова 90-тих година. Говорећи о тренутној ситуацији, Иванишевић је нагласио да је поносан што је део Владе која се према мигрантима понаша одговорно, хумано и у складу са свим међународним конвенцијама, истовремено водећи рачуна и о свом становништву.
На скупу је наглашено да је Република Србија пример доброг управљања мигрантском кризом, и да су њени грађани познати по гостопримству, што показују и резултати истраживања. Такође, истакнут је и значај партнерства и сарадње свих актера, Владе Репупублике Србије, невладних и међународних организација, као и међународне заједнице, у циљу превазилажења проблема и санирања последица мигрантске кризе.