Aa

Aa

Државни секретар Ненад Иванишевић на обележавању првог рођендана Миксалишта

Државни секретар Ненад Иванишевић на обележавању првог рођендана Миксалишта

Читај ми

БЕОГРАД - У Миксер хаусу вечерас је обележена годишњица рада Миксалишта, кроз које је за претходних годину дана прошло и добило помоћ око 150.000 избеглица са Блиског истока.

Државни секретар у Министарству за рад Ненад Иванишевић поручио да Србија има јасну политику према људима у невољи.

"Били смо спремни, јесмо и бићемо спремни да помогнемо свакоме ко дође, а треба му помоћ", рекао је Иванишевић истичући да балканска рута није затворена и да о томе сви треба да воде рачуна.

Он је истакао да Србија политику неће мењати и да ће се надлежни, заједно са цивилним друштвом и хуманитарним организацијама трудити да пруже свима неопходну помоћ.

Иванишевић је апеловао и да се питање избеглица не везује за питање тероризма, јер то, како је навео, нема везе једно са дугим.

"Ово су људи у невољи којима је потребна помоћ, а криминалце треба ставити у затвор", навео је он.

Како је рекао извршни директор Миксера Иван Лалић наставиће се са пружањем помоћи избеглицама, јер то, истиче, показује лепу слику Србије.

"Када смо пре годину дана почели акцију, то је била спонтана грађанска акција, без плана, вођена идејом да се помогне људима у невољи. Да ми је неко рекао да ће прерасти у овако озбиљну причу, не бих веровао", рекао је Лалић.

Он је рекао да је кроз Миксалиште прошло 150.000 избеглица, којима је помоћ пружило више од 1.300 волонтера из целог света, додајући да је осим пружене помоћи, важно радити на интеграцији тих људи.

Лалић је додао да му је драго што је обележавању присуствовао државни секретар Министарства за рад Ненад Иванишевић, те да је Миксалиште сјајан пример сарадње државе и цивилног сектора.

Пре годину дана Миксер удружење је покренуло у јавности друштвену капмању прикупљања хуманитарне помоћи за избеглице са Блиског истока, а у међувремену се придружио велики број хуманитарних организација које су помогле да Миксалиште постане незаобилазна адреса за мигранте.

Шеф Представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер рекао је да је пројекат попут Миксалишта изузетно важан, јер искуство УН, не само у Србији, већ и широм света показује да када влада и цивилно друштво раде заједно, разговарају, расправљају око најбољег решења, онда се може постићи успех и напредак.

"То је успех и за избеглице и за грађане Србије", рекао је Шодер.

Како је рекао, УНХЦР у Србији подржава Миксалиште и наставиће то да чини и даље.

"Оно што морамо да урадимо и оно што је предност овог пројекта, је управо, да ставимо људе у центар свега што радимо", рекао је Шодер.