Aa

Aa

Држава уз војне инвалиде и њихове породице

Држава уз војне инвалиде и њихове породице

Читај ми

ВРЊАЧКА БАЊА - Специјалну болницу "Меркур" у Врњачкој Бањи, у којој је након више од две деценије на опоравку и лечењу око седамдесет војних инвалида, данас је обишао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

После разговора са руководством те болнице, као и корисницима услуга, Вулин је нагласио да држава жели да буде уз војне инвалиде и да се труди да све принадлежности које примају буду тачно у дан исплаћене.

"Сваке године влада Србије и ресорно министарство одвоје више од 15,2 милијарде динара за сва давања на која имају право и могу да рачунају припадници борачке популације", рекао је Вулин.

Према његовим речима, са породицама њих има око 30.600, а од тога 11.600 су ратни војни инвалиди.

"Држава жели да буде уз њих и труди се да свако давање буде тачно и да се ни случајно не смањује, а да се исплаћује тачно у дан", рекао је Вулин.

Он је додао да је у исплатама затечено једно кашњење додатка за незапосленост који добијају само најтежи инвалиди од прве до четврте категорије.

Вулин је навео да смо у последњих годину и по дана од кад ресорно министарство ради у актуелном саставу успели да надокнадимо кашњење од 2006. до 2013. године. Он је изразио наду да ће се до априла наредне године успети да у тој категорији "нема ниједног јединог динара закашњења у исплатама".

Министар је нагласио да држава води рачуна о свим овим људима.

"Оно што је можда важније чак и од новца, који није безначајан а ни мали, ми волимо ове људе. Ово су људи због којих држава постоји - да није било њих, њихове борбе и рана, спремности да жртвују своје здравље, своје животе...ова држава не би могла да буде оваква каква јесте", рекао је Вулин.

Према његовим речима, да није било војних инвалида, ни ми за себе не би могли да кажемо да смо слободни људи.

"Ови људи су гарант наше слободе и како се ми будемо понашали према њима, како се ова генерација буде понашала према њима, можемо бити сигурни да ће се будуће генерације тако понашати према нама", рекао је он.

Директор Специјалне болнице "Меркур" Дејан Станојевић нагласио је значај подршке ресорног министарства у рехабилитацији војних инвалида, истакавши да је тренутно друга смена на опоравку у тој установи.

На подршци се захвалио и ратни војни инвалид Јовица Павловић који је рекао новинарима да први пут после 24 године користи услуге бањског лечења.

Председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић је осим важности помоћи војним инвалидима, нагласио и значај развоја здравственог туризма у Врњачкој Бањи.