Aa

Aa

Држава посвећена пензионерима

Држава посвећена пензионерима

Држава посвећена пензионерима

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић учествовала је у Врњачкој Бањи у раду округлог стола „Положај пензионера у Србији, повећање пензија“, где је поручила да је држава посвећена унапређењу квалитета живота пензионера и њиховом бољем статусу.

 

Кисић је захвалила пензионерима што су имали велико разумевање за различите изазове са којима се држава суочавала, међу којима је била и финансијска консолидација.

 

Министарка Кисић је подсетила да је држава Србија у више наврата повећавала пензије и исплаћивала једнократне помоћи и још једном истакла да пензионере у Србији од 1. новембра очекује повећање пензија од 9 одсто.

 

Проф. др Кисић је истакла важност стабилности пензијског система и додала да су пензије у овој години седам месеци исплаћиване без икаквих дотација из Буџета Републике Србије.

 

 „То је одличан показатељ доброг функционисања државе, јер се први пут од оснивања овог фонда десило да се пензије за категорију запослених, који су најбројнији и чине 85 одсто укупног броја пензионера, исплаћују из изворних прихода Фонда“, навела је Кисић. 

 

Проф. др Кисић је додала и да је буџетом Републичког фонда ПИО за 2022. годину издвојено 650 милиона динара за финансирање трошкова рехабилитације корисника пензија у здравствено-стационарним установама и бањама, за финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација, као и за солидарну помоћ корисницима са најнижим пензијама.

 

Председник Савеза пензионера Србије проф. др Андреја Савић рекао је да пензионерска популација тренутно броји 1.669.000 пензионера и да су пензионери до сада имали високу свест и разумевањe за све изазове са којима се држава суочавала.  

 

„Ми и овим скупом показујемо да држимо отвореним горућа питања и да настојимо да у континуитету, у складу са датим могућностима, покушамо у социјалном дијалогу са државом да издејствујемо нека повољнија решења“, рекао је Савић.

 

На округлом столу је речено и да ће по формирању нове Владе Републике Србије почети са радом заједничка комисија Министарства и представника пензионерских удружења, у оквиру које ће бити расправљано о свим актуелним проблемима пензионерске популације и бити предлагати адекватна решења.   

 

У Врњачкој Бањи се данас одржава и 15. Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба.