Aa

Aa

Држава настоји да смањи број намета и папира и учини пословање у Србији предвидљивим

Држава настоји да смањи број намета и папира и учини пословање у Србији предвидљивим

Читај ми

БЕОГРАД - Послодавци у Србији оптерећени су бројним парафискалним наметима, па би њихово смањивање, увођење реда и стварање предвидљивости пословања у великој мери олакшало функционисање - речено је данас на представљању резултата "Истраживања трошкова пословања предузетника, малих и средњих предузећа везаних за примену законских прописа у Србији".

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да држава настоји да смањи број намета и папира и учини пословање у Србији предвидљивим.

Он је додао да постоје ствари на које држава не може да утиче, али да може да омогући предвидљивост тамо где она одлучује - пореској политици, радном законодавству, односу према малим и средњим предузећима, али више у односу према приватном сектору.
"Морамо учинити све што можемо да да привреда буде растерећенија ", рекао је министар Вулин додајући да је неопходно уважити савете и ставове струке.

Он је подсетио на то да је протеклог месеца захваљујући активностима и контролама инспекције рада велики број радника из сиве зоне преведен у легалне токове рада.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић рекао је на скупу да послодавци подржавају свако решење које је у интересу државе и које подстиче напредак привреде.

Како је казао, велики проблем представљају парафиксални намети, односно порези које послодавци плаћају, а нису сигурни шта тачно плаћају.

Атанацковић је навео да су послодавци у Србији суочени са постојањем 500 парафискалних намета и да се тешко боре са њима.

Послоавци истичу да су парафискални намети само један од примера у пословању који не доприноси предвидљивости пореског система управо због постојања великог броја намета.